2024. április 23., kedd

Gondban a jószágtenyésztők

Az állattenyésztési ágazat jelentősen megszenvedte a koronavírus-járványt, az év eleje óta nagymértékben csökkent teljesítménye, a vágóállatokat nem tudták értékesíteni, és akadozott a kivitel is – hangzott el a Szerbiai Gazdasági Kamara állattenyésztési egyesületének ülésén.

A nyers tej minimális felvásárlási árának meghatározása, az adókönnyítések, az állami földek bérbe adása azok közé a sürgős intézkedések közé tartozik, amelyeket az állattenyésztők követelnek annak érdekében, hogy megőrizzék a fizetőképességüket.

Mint arra rámutattak, szükség lenne arra, hogy az illetékes minisztérium elfogadja a kamara kezdeményezéseit, hogy megőrizzék a tej-, a sertés-, a szarvasmarha, valamint a halászati ágazatot.

– A koronavírus-járvány kedvezőtlenül érintette az állattenyésztőket, többek között megdrágult a takarmány, ami megkérdőjelezte a szektor jövedelmezőségét – közölte Nenad Budimović, a Szerbiai Gazdasági Kamara állattenyésztési egyesületének titkára.

Az állati termékek külkereskedelmi mérlege negatív volt 2021 első felében. A tej és tejtermékek behozatalának értéke az év első hat hónapjában 51,9 millió eurót, a kivitel pedig 39,3 millió eurót tett ki. Az import sertéshús értéke 20,6 millió euró, az export pedig 1,2 millió euró volt – hangzott el a tanácskozáson.

A Tejtermelők Egyesületének illetékesei szerint tarthatatlan a tejipar helyzete, és arra figyelmeztetnek, hogy emiatt sokan leállnak a munkával.