2024. április 19., péntek

Negyven éve gyártanak élesztőt Zentán

A cég képviselőit fogadták a városházán – Alkalmi kiállítás a pavilonban

Zentán 1978-ban született döntés egy fermentációs ipari létesítmény, az élesztőgyár megalapításáról. A Fermin néven ismertté vált gyárban 1981 augusztusában, kereken 40 évvel ezelőtt kezdődött meg a nyers élesztő gyártása. Amint azt Gál Tünde, a cég jelenlegi igazgatója elmondta, az évtizedek során nagy átalakuláson, fejlődésen ment át a gyár.

– Az üzem privatizációja során a Fermint megvásárolta az amerikai Alltech cégcsoport, és jelentős beruházásokat eszközölt. Ez a változás új termékek gyártásának a bevezetését tette lehetővé. Modern biotechnológiai eljárásnak köszönhetően elkezdték gyártani az élesztőkivonatot. Három éve, 2018-ban újabb tulajdonosváltás következett be, ekkor került az Alltech a nagy múltú francia Lesaffre cégcsoporthoz, amely már 160 éve foglalkozik élesztőgyártással. A zentai élesztőgyár jó kezekbe került. Az elmúlt három évben folyamatos beruházások történtek a gyárban két jelentős területen. Több millió euró értékben bepárló üzemrészleggel bővült a termelési vonal, ami nagymértékben javította a gyár szennyvizének a minőségét. A másik beruházás keretében két nagy melasztartályt építettünk fel a gyár területén, ami az üzem folyamatos nyersanyagellátását biztosítja – fogalmazott az igazgató, majd hozzátette:

– Büszkék vagyunk rá, hogy az élesztőgyárban ma is kétszáz ember dolgozik folyamatosan, ezáltal kétszáz családnak tudunk megélhetést biztosítani. Folyamatosan javítjuk a munkakörülményeket, és bízunk benne, hogy a következő tíz évben is sikeresen fog működni a gyár, és akkor már a zentai élesztőgyártás fél évszázados jubileumát ülhetjük meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a városnap alkalmából egy kiállítással emlékezhetünk meg erről a jeles évfordulóról, ami azt bizonyítja, hogy a cég és a város között kiváló az együttműködés – mondta az élesztőgyár igazgatója, Gál Tünde.

Fotó: Herédi Krisztián

Fotó: Herédi Krisztián

Az élesztőgyár négy évtizedes jubileumához gratulált Czegledi Rudolf polgármester, aki az önkormányzat nevében kifejezte köszönetét a kiváló gazdasági eredményeket felmutató gyárnak az évtizedek során nyújtott sokoldalú támogatásért, amellyel a községi rendezvények, akciók mellé állt az élesztőgyár, amely az elsők között építette ki a községben a szennyvíztisztító berendezéseket, hozzájárulva a környezetünk megóvásához.