2024. április 18., csütörtök

Újvidékre látogatott az amerikai nagykövet

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere csütörtökön fogadta az újvidéki városházán Anthony Godfreyt, az Egyesült Államok belgrádi nagykövetét.
Újvidéken szeptember 2-a és szeptember 5-e között tartják meg a Művelődési Kaleidoszkóp eseménysorozatot, amelynek keretében zajlik az Amerikai kultúra napjai rendezvénysorozat. Ebből az alkalomból Újvidékre látogatott az Egyesült Államok belgrádi nagykövete, akit a városházán Miloš Vučević, Újvidék polgármestere fogadott.

– A találkozón elbeszélgettünk a regionális együttműködésről, és főként a kultúrára összpontosítottunk, mert most tartják a Művelődési Kaleidoszkóp eseménysorozatot, az Amerikai kultúra napjait és az INFANT fesztivált. Az Amerikai kultúra napjai rendezvénysorozatot immár hagyományosan megtartják Újvidéken, több szemszögből is alkalmunk volt betekintést nyerni az amerikai filmművészetbe, színházi előadásokba és a street art-ba. Ez utóbbi nagy hatással van Újvidékre, hiszen több kiváló falfestmény is készült a tartományi székvárosban a belgrádi amerikai nagykövetség támogatásával. Örvendetes, hogy az idén is tervben van egy újabb falfestmény elkészítése, és ezt is a belgrádi amerikai nagykövetség ajándékozza majd az újvidékieknek. A rendezvénysorozat ideje alatt nagyon sok kulturális aktivitást láthatnak majd a látogatók, legyen ez egy szép bevezető a jövő évi, várva várt eseménysorozatra, amikor Újvidék lesz Európa Kulturális Fővárosa – mondta a polgármester.

Anthony Godfrey hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy ő nyitotta meg az idei Amerikai kultúra napja rendezvénysorozatot, amelynek keretében a Kreatív negyedben 40 programot rendeznek 16 helyszínen.
– Mindig örömmel jövök Újvidékre, a kultúra városának kívánok sikeres 2022-es évet. Vučević polgármesterrel igen konstruktív beszélgetést folytattam, nem csupán a kultúráról és a programokról, hanem a politikáról, a gazdasági fejlődésről és Szerbia és az Egyesült Államok együttműködéséről. Érdekes látni, hogyan fejlődött az Amerikai kultúra napjai rendezvénysorozat az elmúlt négy évben. A kezdetekben igen szerényen emlékeztek meg róla, mára azonban egy komoly rendezvénysorozattá vált, amely híven tükrözi a közösségi érzést, és a két ország fejlődő kapcsolatait, együttműködését – magyarázta Godfrey.