2024. április 25., csütörtök

A kultúra gazdagságának palettája a székvárosban

Öt hét alatt öt művészeti ág alkotóival, alkotásaikkal ismerkedhetünk meg

Látványos megnyitóval kezdődött a kultúra 4. kaleidoszkópja Újvidéken, a felújított kreatív városrészben (a Despot Stefán sugárút 5.), ahol 16 színhelyen több mint 40 programot kínálnak az érdeklődőknek.

Az ünnepélyes megnyitót a szervezők jelképesen 20.22 percre hirdették meg, mert ez a rendezvény az idén is az Újvidék 2022 Alap, Európa Kulturális Főváros projektumának keretében és védnöksége alatt valósul meg. Az újvidéki fiatal művészek audiovizuális performance-ukkal bemutatták a valamikori Nagy Limán városnegyed izgalmas történetét. Miloš Martinov Lag zenéjére mozogtak Anđela Joković, Una Duraković, Jovana Sijerković, Milica Vučkovič, Larisa Mladenović, Pamela Viric, Kosta Đermanov, Luka Stanković, Dušan Stanković, Dušan Despotov táncos, továbbá az Újvidéki Volontőr Szolgálat statisztái. A sikeres produkció Staša Kukić koreográfus, Stanoslava Karać rendező és Nemanja Palalić operatőr munkáját dicséri.

Az ünnepi megnyitót jelenlétével megtisztelte Maja Gojković művelődési és tájékoztatási miniszter, Dalibor Rožić, a Városi Művelődési Tanács tagja, Anthony F. Godfrey, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete, továbbá Adam Kun belgiumi nagykövet, aki pénteken megnyitotta a Képregénnyel Belgiumon át c. kiállítást.
A Kultúra Kaleidoszkópjának első, csütörtöki estéjén a látogatók egy része az Ars Electronics nemzeti pavilonjában az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak a kert témájú alkotásait tekintette meg. A színházkedvelők a 48. INFANT fesztivált megnyitó darabot, Zijah Sokolović színművész kabarémonodrámáját láthatták Közjáték 0–24 címmel, majd a maribori Szlovén Nemzeti Színház Posta c. darabját, míg a Filmfesztiválon a Csalóka nyár ’68 és A köd ellenére című filmeket vetítették. A zenei műsort a belgrádi Repetitor zenekar és DJ Novak fellépése fémjelezte.

Az építészetnek szentelt hét szeptember 6-ától 10-éig tart. A többrétegű c. kiállítás nyitja meg, amely több mint 100 szerb építésznő alkotásait mutatja be. Ezek olyan művésznők, akik a szakmájukban elért sikerek mellett más rokon területeken – a divatiparban, a formatervezésben, dísztárgyak kidolgozásában, belsőépítészetben, könyvkiadásban, zeneművészetben, festészetben, programozásban, médiumokban – is sikerrel alkottak.
A kulturális kaleidoszkóp rendezvény öt hétig tart, és ez alatt az idő alatt más-más művészeti ágra összpontosít. A következő hét az építészeté, majd az irodalomnak szentelt hét következik, valamint a vizuális művészet és az iparművészet hete.

A polgárok megtekinthetik az INFANT fesztiválra meghívott régióbeli társulatainak produkcióit, a székvárosi Szerb Nemzeti Színház Golmanov strah od penala című színdarab premierjét (szeptember 4-én), a zimonyi Madlenianumnak a Grand szálloda c. operaelőadását, a Spektakl zágrábi modern táncstúdió produkcióját és sok egyéb érdekes programot. Az előadói zeneművészet hetében például fellép Stefan Milenković világhírű hegedű virtuóz és a Vajdasági Szimfonikus Zenekar Aleksandar Marković vezényletével.
Minden rendezvényre díjtalan a belépés. A részletes programról az érdeklődők a https://www.facebook.com/NoviSad2022/ linken tájékozódhatnak.