2024. április 19., péntek

Állásbörzét tartottak Topolyán

A topolyai Művelődési Ház kiállítótermében 18 munkaadó cég és intézmény mintegy 300 munkahelyet kínált fel pénteken az érdeklődők számára.
Topolyáról, Kishegyesről és Szabadkáról érkeztek a munkát keresők, és többnyire ezekből községekből voltak itt a munkaadó cégek képviselői is, de volt közöttük zentai vállalat is. Varrónőket, villamosmérnököt, gépészmérnököt, asztalosokat, géplakatosokat, fém- és faipari munkásokat, pékeket, henteseket, húsipari dolgozókat, mezőgépkezelőket, állatorvosokat, kereskedőket kerestek, valamint egyéb profilú munkavállalók iránt mutatkozott igény. A legnagyobb számban gyári munkásokat kerestek iskolai végzettségtől és munkatapasztalattól függetlenül.

Verica Vujadinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai központjának az igazgatónője is jelen volt a 42. észak-bácskai állásbörze megnyitóján. Elmondta, hogy 18 munkáltató mintegy 300 betöltetlen munkahelyet kínál. Azt is hozzátette, hogy sokkal több volt a jelentkező cég, de a járványügyi előírások miatt döntöttek úgy, hogy ennyiben maximalizálják a kiállítók számát. Elmondta, hogy a körzet területén jelenleg mintegy 7500 munkanélkülit tartanak nyilván, ebből 4500-at a szabadkai község területén. Topolyán pedig évek óta 1800 körül alakul a nyilvántartott álláskeresők száma. Hangsúlyozta, hogy az ilyen rendezvények jó alkalmat kínálnak ahhoz, hogy a kereslet és a kínálat egy időben és egy helyen találkozzon. Azt is elmondta még, hogy ebben az évben a körzet területén már nem terveznek állásbörzét szervezni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy idén tízezer középiskolai és egyetemi végzettségű fiatalnak nyílik lehetősége 10 hónapos fizetett gyakorlati munkára valamely cégnél, amihez az állam bértámogatást biztosít. Középiskolai oklevéllel 22 000 dinár, egyetemi diplomával pedig 26 000 dinár lesz a havi támogatás. Az ún. „első fizetés” program tavaly indult, és akkor első körben több mint nyolcezer fiatal vett részt benne, akik mintegy ötezer munkáltatónál dolgoztak. A fiatalok 85 százaléka magáncégekben, a többiek pedig a közszférában dolgoztak. A gyakorlat utolsó hónapjában nagy részük már munkaajánlatot kapott. Idén több pénzt biztosított az állam erre a célra, így most tízezer fiatal élhet a lehetőséggel.

Topolyán évek óta 1800 körül alakul a nyilvántartott álláskeresők száma

Topolyán évek óta 1800 körül alakul a nyilvántartott álláskeresők száma

Jelen volt a rendezvényen Kislinder Gábor, a község polgármester-helyettese, aki hangsúlyozta, hogy az önkormányzat rendszeresen a társszervezője az állásbörzének, amelynek mindig pozitív hozadéka, hogy sokan munkába állhatnak azonnal vagy rövid időn belül. A foglalkoztatás serkentésére előirányzott önkormányzati törekvésekről is beszélt, valamint kitért arra is, hogy a járványhelyzet ideje alatt sem nőtt meg jelentősen a munkanélküliek száma a község területén. Kiemelte, az önkormányzat idejében foganatosította az óvintézkedéseket, hozzátéve, hogy az egészségügyi dolgozók is derekasan helytálltak, és ennek is köszönhető, hogy a fertőzöttek száma sosem volt akkora, hogy a betegszabadságolások nagy száma okozott volna gondokat.
A Tisza Automotive Kft. az autóipari és más műszaki termékeket igénylő ipari gyártók szállítója. Három vajdasági üzemében – Zentán, Óbecsén és Nagykikindán – több ezren dolgoznak, de folyamatosan új munkatársakat is keresnek. Képviselőjük, Malešević Anita elmondta az állásbörzén, hogy Topolyáról ingyenes utaztatást biztosítanak az itt lakó dolgozóknak. Emellett versenyképes bérezést, előrelépési lehetőséget és jó munkakörülményeket is kínál a cég.