2024. április 25., csütörtök

Kritika és passzivitás

A polgárok többsége elégedetlen az önkormányzatok működésével, de még csak panasszal sem élnek emiatt

Több mint 1200 megkérdezett nyilvánított véleményt június és július folyamán a szerbiai önkormányzatok működésével kapcsolatban – a Pratim JA kezdeményezés keretében lefolytatott kutatás eredményei azt mutatják: a polgárok tapasztalatai nagyon eltérőek az önkormányzatok munkájának a megítélésében.

A lakosság 55 százalékának túlnyomórészt negatív tapasztalatai vannak az önkormányzattal, 45 százalékuk viszont jobbára elégedett a hivatalnokok munkájával. Az eddigi adatok tanúsága szerint minden második polgár elégedett a helyi szolgáltatásokkal, de csak minden 5. látja úgy, hogy az önkormányzat nyitott és elérhető a lakosság számára.

A lakosság fele szerint az anyakönyvvezetők, a szociális védelemmel foglalkozók, az építési engedélyeket kiadók és hasonló lakossági szolgáltatásokat nyújtó közszolgák jól végzik a dolgukat, de a megkérdezettek 40 százaléka ugyanezek miatt az elégedetlenségének adott hangot: ők a felelősségek áthárítását, az eltérő információkat és utasításokat, az irodák közötti „sétáltatást”, a csukott ajtókat róják föl az alkalmazottaknak, de szóvá teszik a kommunális problémákat (fakivágásokat, a vízellátási gondokat, a parkolóhelyek hiányát, az áramellátási hiányosságokat) is. Elégedetlenségük miatt azonban csak ritkán fordulnak az illetékes intézményekhez panasszal.

A terepi közvélemény-kutatás eredményei ebben megegyeznek az írásos körkérdés eredményeivel, amely szerint a polgárok 84,5 százaléka soha nem vett részt az önkormányzat döntéshozatalában, 42 százalékuk nem tudja, hogyan vehetne részt a költségvetés alakításában, és csak minden második megkérdezett tudja azt, hogyan férhet hozzá a közérdekű adatokhoz. Az aktivisták tapasztalata szerint a polgárok meglehetősen tájékozatlanok és apatikusak a helyi közélet dolgait illetően.

Az utcai akcióra a Pratim JA projekt keretében kerül sor, amelyet az Európai Politikai Központ, a Nemzeti Koalíció a Decentralizációért, az Egyenletes Regionális Fejlődési Központ, a Stanište Környezetvédelmi Központ, az Urban In, a niši Emberjogi Bizottság és a Klub Ars Nova szervezett az Európai Unió támogatásával. Az utcai akciókat és az ankétokat 17 községben, illetve városban végzik, többek között Óbecsén is, de online (www.pratimJA.rs) is lehet véleményt nyilvánítani ezekben a kérdésekben. A projekt ideje alatt még négy ilyen akció lesz.