2024. március 29., péntek

Kishegyesről gerellyel megcélozni Párizst

Szülőfalujában szerveztek fogadást Világos Adriana világbajnok gerelyhajító tiszteletére

Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere, Fülöp Valentin, a helyi közösség tanácselnök-helyettese és a község tartományi képviselője, Kovács Károly fogadta a helyi közösség épületében Világos Adrianát, a tehetséges atlétát, aki az utóbbi években sikert sikerre halmoz.
Világcsúcsokat, országos csúcsokat dönt, és világbajnoki aranyérme is van már. Mindezt szerény körülmények között, edzője, vagyis az édesanyja utasításai szerint egy kishegyesi pályán edzve sikerült elérnie. Kevesen tudják ugyanis, hogy a fiatal sportoló a helyi labdarúgópálya mellett kialakított gyakorlótéren és a helyi iskola tornatermében edz, így érte el a világraszóló eredményeket.

Világos Adriana U20-as világbajnok gerelyhajító a nemrég véget ért korosztályos világversenyen 61,46 méteres dobással érte el az első helyet a kenyai Nairobiban. A fiatal tehetség 61,46 méteres dobásával megelőzte görög és kubai riválisát is. Elmondása szerint az őt előtte Tallinnban még legyőző görög, valamint egy kubai versenyzőtől tartott a legjobban, de végül sikerült nyernie. Az első körben dobott 61,46 méterrel nemcsak egyéni rekordot döntött, de ez lett egyben a világ idei legjobb U20-as eredménye is.

Adriana a fogadáson mesélt eddigi pályafutásáról, a versenyekről és az ott elért eredményekről, az edzésekről és azok körülményeiről, valamint megosztotta vendéglátóival a kenyai tapasztalatait is, hiszen a világbajnokság hat napja alatt alkalma volt egy kicsit az afrikai országban is körülnézni. A fiatal sportoló azt is elmondta, hogy máris készül a napokban esedékes zágrábi Boris Hanžeković Memorial atlétikai versenyre, amely szeptember 13-án kezdődik a horvát fővárosban. A fő célja azonban most már a 2024-es párizsi olimpián kiharcolni a részvételi jogot, majd pedig ott is jó eredményt elérni. Az eddigiek alapján a fiatal sportolónak erre minden esélye meg is van.

Adriana a kenyai szereplést megelőzően a Kraljevóban 18. alkalommal megrendezett Balkán-bajnokságon világcsúcsot állított be gerelyhajításban. Augusztus 14-én 15 ország 400 fiatal atlétája mérkőzött a versenyen, ahol a 18 év alatti versenyzők vettek részt. Adriana eredménye messze kiemelkedő volt: az 500 grammos gerelyt 70,10 méterre sikerült elhajítania. Az eredményességet az összehasonlítás illusztrálja: az őt követő második legjobb versenyzőnek ebben a számban húsz méterrel rövidebbet sikerült dobnia.
Világos Györgyi, Adriana édesanyja és egyben edzője elégedett az edzési feltételekkel Kishegyesen. Elmondta azonban, hogy a különféle támogatások nélkül nem lehetne ilyen eredményeket elérni. Egy világversenyen is használható gerely például mintegy ezer euróba kerül, de felmerül még számos más költség is a felkészülés során és a versenyekre történő elutazások kapcsán.

Adriana édesanyjával és a vendéglátóival Kishegyesen

Adriana édesanyjával és a vendéglátóival Kishegyesen

Vendéglátói a fogadáson alkalmi ajándékokkal kedveskedtek Adrianának és edzőjének, valamint egy vásárlási utalvánnyal is megajándékozták a fiatal sportolót.
A fogadás során megosztotta élményeit vendéglátóival, elmondása szerint a verseny mellett egy szafaritúrára is elvitték a sportolókat, és még a krokodilhúst is megkóstolhatták. Karrierje kezdetéről beszélve pedig azt is elmesélte, hogy negyedikes korában Halász Zoltán, a tornatanára fedezte fel, hogy sok mindenben tehetséges, és elküldte egy diákolimpiára, ahol már akkor megelőzte különféle atlétikai versenyszámokban azokat a kortársait, akik rendszeresen edzésekre jártak neves klubokban. Érdeklődtek arról is, hogy mint válogatott sportolónak, aki ilyen komoly eredményeket jegyez, mennyire kell odafigyelnie az étkezésre. Erre azt válaszolta, hogy lehet, később majd oda kell figyelni, de egyelőre a nagymama főztje, a magyaros konyha ételei mellett éri el a világraszóló eredményeket.