2024. április 18., csütörtök

Az államra és a szerződéskötésre várnak

Ada községben csúsznak a júniusra ígért nagyszabású csatornázási munkálatok

Bilicki Zoltán adai polgármester a községi képviselő-testület május végi ülésén jelentette be, hogy a helyi önkormányzat 5,5 milliárd dinár állami támogatást kap Adán és Moholon a teljes szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésére és a moholi szennyvíztisztító kapacitásának bővítésére a Szerbia és Kína közötti államközi megállapodás alapján. Az adai polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a helyi önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb megtörténjen az Ada község számára nagyon jelentős és nagyszabású infrastrukturális beruházásra vonatkozó szerződés aláírása, amelyet az állam korábbra ígért.

– Április második felében volt egy megbeszélés a beruházással kapcsolatosan Újvidéken, ahol az illetékes minisztérium ezzel megbízott tisztségviselője tartott egy gyűlést, amelyen részt vettek a programban érintett vajdasági városok képviselői. Ott hangsúlyozták, hogy az első körbe Újvidék városa és Ada község kerül be a szennyvízcsatorna építésével, illetve a hulladékkezelést illetően Pancsova. Ezen a megbeszélésen, illetve az ezt megelőző és követő találkozókon májusi szerződés-aláírást ígértek nekünk, utána ezt júniusra halasztották. Azóta is kapcsolatban vagyunk az illetékesekkel, talán szeptember, október folyamán aláírjuk végre azt a szerződést, amellyel már megindulhatnak a munkálatok. A programnak biztosan részese Ada község, de valószínűleg nagy harc folyik a városok között, hogy hol kezdik el előbb és esetlegesen hol később a munkálatokat. Ez nem azt jelenti, hogy kiestünk a programból, csak mindenki harcol a pozíciójáért – magyarázta Bilicki Zoltán, majd hozzátette, hogy a szerződés aláírása után milyen beruházásokra lehet számítani Ada községben.

Adán azt remélik, hogy az ősszel aláírják a beruházásról szóló szerződést

Adán azt remélik, hogy az ősszel aláírják a beruházásról szóló szerződést

– A hozzánk eljuttatott szerződésajánlatban körülbelül 5,5 milliárd dináros összeg szerepel euróban meghatározva. Ebből az összegből Ada és Mohol minden utcájában lenne szennyvízcsatorna-hálózat. A projektumban szerepel a moholi szennyvíztisztító kibővítése és a megtisztított szennyvíz bevezetése a Tisza sodronyvonalába, illetve azokban az utcákban, ahol az építkezés folyamán kárt tesztnek az utakban és járdákban, ott új utakat és járdákat kell kiépítenie a kivitelezőnek – közölte a polgármester.