2024. április 20., szombat
BÁCSKOSSUTHFALVA

Szüreti napok

Többnapos, tartalmas szüreti napi rendezvénysorozat zajlik a hétvégén Bácskossuthfalván. Pénteken kihirdették a Ringó bölcső elnevezésű kézimunka-pályázat eredményét, illetve bemutatták a bácskossuthfalvi Monográfia Helytörténeti Egyesület kiadásában megjelent Morovici fotóalbumok második kötetét az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban, Fénnyel írt történelem – Képek a 20. századból címmel. A régi képeket és új fotókat tartalmazó, igényes kortörténeti dokumentum Besnyi Károly és Papp László helytörténészek szerkesztésében került ki a nyomdából. Szombaton benépesül a Koplaló a főzőverseny résztvevőivel és a művelődési program fellépőivel.

A helyi közösség által biztosított húst 8 órától kezdik kiosztani, majd a főzőversenyt 9 órakor Rácz Túrkevei Lajos nyitja meg, az MTVA Erdei utakon című műsorának séfje, mesterszakács, a zsűri elnöke. A Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar térzenéje 8.30-kor kezdődik a központban, majd 9.30-kor indul a szüreti felvonulás. A falut ezúttal lovas kocsikon és fiákereken járják az Ady Endre MK táncosai és a vendégek. A folklórműsorba a helyiek mellett szabadkai, topolyai, zentagunarasi fellépőket is várnak. Tíz órakor startol a Gördülő Zöldítő – Vajdasági Projekt óvodásoknak a jurtában az Értük Egyesület szervezésében. Körülbelül 11.30-kor vonulnak fel a borlovagrendek és a néptáncosok a színpadhoz a fúvószenekar vezetésével, majd ezután kezdődik a terményszentelő.

A Koplalóra látogatókat kiállítás, kézműves-foglalkozások, tűzoltó-bemutató és habparti, lovaglás, bazárutca várja. Dél és 13 óra között adják le a főzőverseny mintáit a versenyzők, majd 15 óra körül hirdetik ki az idei nyerteseket. A délutáni óráktól az Eridanus együttes szolgáltatja a zenét, este pedig DJ-k szórakoztatják a jelen levő fiatalokat. Vasárnapra Off road címmel motorostalálkozót hirdettek meg az úgynevezett kis téglagyárnál.