2024. március 29., péntek

Puccskísérlet Guineában

Fegyveres hatalmi harc alakult ki vasárnap Guineában. A helyzet azonban egyelőre átláthatatlan: zendülő katonák állítólag őrizetbe vették az államfőt, a védelmi minisztérium viszont azt közölte, hogy visszaverték az elnöki palota elleni támadást.

Hírügynökségi beszámolók szerint a különleges alakulatok vezetésével puccskísérletet hajtottak végre a nyugat-afrikai országban. A fővárosban automata fegyverekkel lövöldöztek, az utcákon páncélozott járműveken és teherautókon ülő katonák járőröztek vasárnap.

Mamady Doumbouya ezredes, a lázadó alakulatok parancsnoka a közösségi médiában bejelentette, hogy őrizetbe vették Alpha Condé elnököt. A francia idegenlégiósból lett ezredes bejelentette, hogy felfüggesztik az alkotmányt, feloszlatják a parlamentet, leváltják a kormányt és lezárják az ország határait.

A zendülők állításával ellentétben a védelmi tárca az elnöki palota elleni támadás visszaveréséről számolt be. A minisztérium azt nem közölte, hogy Condé jelenleg hol tartózkodik.

A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint a közösségi médiában állítólag felvételek jelentek meg arról, hogy a különleges alakulatok őrizetbe veszik Alpha Condét.

Az AFP francia hírügynökségnek is eljuttatott felvételen a farmert és inget viselő elnök egy kanapén ülve nem hajlandó választ adni a puccsisták kérdésére, hogy bántalmazták-e. A hírügynökségek ugyanakkor nem tudták független forrásból ellenőrizni a felvételek hitelességét, amelyeket nem sokkal azt követően tettek közzé, hogy heves fegyverropogást lehetett hallani Conakryban az elnöki palotánál.

A Reuters egyik riportere szemtanúja volt, amint páncélozott járművek és teherautók két konvoja haladt a conakry-i kikötő felé. A konvojokat mentőautónak látszó fehér jármű kísérte. A városközponthoz vezető egyetlen hidat lezárták, és állig felfegyverzett katonák veszik körül az elnöki palotát. A lövöldözésben legalább két polgári személy megsebesült.