2024. április 19., péntek

Lončar: Nem vezethetjük be a kötelező oltást

– Úgy néz ki, valamit muszáj tennünk azért, hogy megmentsük az emberi életeket, azonban gyakorlati okok miatt nincs lehetőségünk arra, hogy bevezessük a kötelező vakcinációt Szerbiában – mondta Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e újabb korlátozásokat bevezetni az egyre növekvő fertőzött számok miatt, a miniszter azt válaszolta, hogy remélik, hogy az újonnan megfertőződött személyek számának növekedése hat az emberekre és beoltatják magukat.

– Megértettük, hogy nem tehetjük kötelezővé a védőoltás felvételét, hiszen nem tették ezt az Európai Unió országai sem, és emiatt probléma lenne az európai bíróságon – magyarázta Lončar.

– Bízom abban, hogy az emberekre hatással lesz az újonnan megfertőződöttek magas száma, illetve a súlyos állapotban lévőké, valamint az elhunytaké. Ez pedig remélem, hogy odavezet, hogy megkomolyodunk, és nem engedünk a vakcinációról szóló üres beszédnek és azoknak, akik semmilyen kapcsolatban nincsenek az orvoslással, hiszen ha ezt tesszük, akkor ilyen szituációban találjuk magunkat – ajánlotta, majd hozzátette, hogy az ilyen tetteknek a következménye az, hogy naponta 15-20 személy hal meg a vírus miatt.

Rámutatott, hogy vannak olyan európai országok, akik már átlépték a 70 százalékos átoltottsági arányt annak ellenére, hogy az elejében alig volt oltóanyaguk, míg Szerbia az elsők között járt az oltásban.

– Azok az emberek felfogták, hogy ezt a problémát nem lehet másként megoldani, csak ha beoltják magukat – mondta Lončar.