2024. március 29., péntek

Mi történik, ha meghal II. Erzsébet királynő?

II. Erzsébet királynő a leghosszabb ideje trónon ülő brit uralkodó, ugyanis már 1952 óta, azaz 69 éve ő uralkodik az Egyesült Királyságban. Egykoron édesapjától, VI. Györgytől örökölte a trónt.

Ahogyan az idén tavasszal elhunyt Fülöp hercegnek, úgy természetesen II. Erzsébet királynő halálának esetére is van egy előre bekészített terv. Ez a London Bridge hadművelet néven futó menetrend, amelynek a részleteiről a DailyMail számolt be.

Amennyiben meghal a királynő, magántitkára, Sir Edward Young először a hivatalban lévő miniszterelnököt értesíti azzal az üzenettel, hogy „London Bridge elesett”. Ezt követően a miniszterelnök egy titkos vonalon értesíti azt a 15 államot, amelynek szintén II. Erzsébet volt a feje, majd a Brit Nemzetközösséghez tartozó 36 ország vezetőjét is. A zászlókat félárbocra eresztik és megkezdődik a 12 napos gyász.

Ezt követően egy fekete keretes tábla kerül a Buckingham-palota elé a gyászhírrel, majd a médiát is értesítik, akiknek már jó előre el vannak készítve azok az anyagok, amelyeket a haláleset napján, illetve az azt követő gyásznapokon közölnek majd. A BBC-nél pl. mindig bekészítenek az aktuális bemondó számára egy fekete öltözéket erre az esetre.

Károly herceg, az egyenes ági örökös, most már királyként szól a nemzethez – természetesen, ha nem dönt másként. Ekkor eldöntheti azt is, hogy továbbra is Károly herceg nevet viseli majd (ekkor ugyanis III. Károlyként vonul be a történelemkönyvekbe), de választhat más nevet is magának. Ha véletlen úgy dönt, hogy lemond a trónról Vilmos javára, akkor sem fogja őket váratlanul érni, hiszen feleségével, Katalinnak évek óta erre készülnek. Mivel a trónra mindkét esetben férfi kerül, ezért a brit himnusz szövegét is át kell alakítani „Isten óvd a királynőt”-ről „Isten óvd a királyt”-ra.

Négy nappal a halálhír után II. Erzsébet királynő koporsóját átszállítják a Westminster Hallba, ahol négy napon át nyugszik majd a ravatalon. Ez idő alatt csaknem félmillió ember rója le tiszteletét, beleértve a királyi családot is.

Tíz, legfeljebb 12 nappal a királynő halálát követően történik a temetés, amelyet hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítanak. A néhai uralkodót a Szent György kápolnába helyezik majd örök nyugalomra, szülei és Fülöp herceg mellé.

Az eddig szigorúan titkos dokumentumok napvilágra kerülése biztonsági kérdéseket vet fel. Ez ügyben a Buckingham-palota nagy valószínűséggel nyomozást indít majd.