2024. április 26., péntek

Vučić még nem tudja, indul-e az elnökválasztáson

Aktuális politikai, gazdasági és közéleti kérdésekről beszélt az államfő a Prva televízió műsorában

Fenyegetik-e a térségben lévő békét a montenegrói zavargások? Ismét indul az elnökválasztáson? Csak néhány kérdés, amelyre Aleksandar Vučić államfő válaszolt a Prva televízió reggeli műsorában.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, Montenegróban tegnap óta tüntetések zajlanak az új metropolita székfoglalása miatt. Vučić úgy fogalmazott, „ez nem valódi, inkább a montenegrói politikusok által kiváltott gyűlölet". A rendőrség nem akar azonnal reagálni, ez normális, magyarázta az államfő.

„Amikor a koronavírus ellen bevezetett intézkedések miatt tüntettek a polgáraink, sokan erőszakkal akartak valamit tenni. Betörtek a Képviselőház épületébe, akkor léptek közbe a hatóságok" – hozta fel a példát Vučić.

Mint mondta, Porfirije szerb pátriárka és Joanikije Montenegró–tengermelléki metropolita helikopterrel utazott Podgoricából Cetinjébe az ünnepélyes beiktatásra.

MÉG NEM DÖNTÖTT

Aleksandar Vučić elmondta, még nem döntött arról, hogy indul-e az elnökválasztáson, előtte tárgyalásokat folytatnak a koalíciós partnerekkel is. Rámutatott, az általa vezetett párt álláspontja az, hogy nyerni tudó emberek induljanak. Hozzátette, a Szerb Haladó Párt ismertette szándékait a Szerbiai Szocialista Párttal, még várják annak válaszát.

REFORMOK, MEGSZORÍTÁSOK

Az államfő szerint a külföldi hatalmak hajlamosak gyengíteni Szerbiát, Vučić a műsorban összehasonlította a hét évvel ezelőtti és a mai szerb és montenegrói gazdasági helyzetet.

„Amikor 2014-ben miniszterelnök lettem, Szerbia államadóssága 79, Montenegróé 52 százalékos volt" – mondta, hozzátéve, hogy ezért reformokat és megszorításokat kellett bevezetniük.

„Mára Szerbiában az államadósság 55,4 százalékra tehető, az év végére ez a szám 59 lesz. Montenegró 99, vagy akár 104-105 százalékkal fejezi az évet" – magyarázta.

Szerbiának sikerült jelentősen csökkentenie a bruttó hazai termékhez viszonyított adósságát az említett időszakban, Montenegró pedig növelte azt.