2024. április 19., péntek

Megnyitotta kapuit a Zene- és Balettiskola Újvidéken

Az intézmény két nappal a tanév kezdete előtt kapott használati engedélyt

Újvidék városa több alkalommal is forrásokat biztosított az intézmény építésének befejezésére, amelyre a polgárok öt évet vártak.
A vállalkozókkal kötött eredeti szerződést a koronavírus-járvány, és az előre nem látható munkálatok miatt megváltoztatták. A diákok végül szeptember 1-jén léphettek be az iskolába. A középiskolások már itt kezdték a tanévet, az általános iskolások pedig a következő napokban költöznek be.

Az iskola tavaly november közepén kérelmezte először a használati engedélyt, amit akkor nem kapott meg, mivel nem rendelkezett a szükséges műszaki ellenőrzésről szóló jelentéssel és az energia-útlevéllel. Ugyanezek miatt az okok miatt augusztus végén is elutasították kérelmüket, így ezt követően az iskola néhány nappal a tanév kezdete előtt kapta meg a szükséges engedélyt.

Már korábban beszámoltunk róla, hogy Stefan Milenković sikeres hegedűművész lesz az iskola koncerttermének vezetője.
Az újvidéki Balett- és Zeneiskolák az utóbbi években albérleti helyiségekben működtek. A Zene- és Balettiskola a Limán 3 városnegyedben épült fel, a Shakespeare, a Népfront és a Balzac utca közötti részen. Az új Zeneiskola tervezett kapacitása 1500 tanuló és 200 tanár, a Balettiskoláé pedig 600 tanuló és 60 tanár. Az épületben lévő, nagyobb koncertterem 432 férőhelyes, a kisebb nagyjából 150 látogatót fogadhat. A háromemeletes épület 15 ezer négyzetméteres, az építkezést öt évvel ezelőtt kezdték meg.