2024. március 29., péntek

Rongálás, vagy a hazaszeretet kifejezése?

Szerb nemzeti színű falfestmények borítják a Limán 3 és Limán 4 épületeit

Az elmúlt néhány napban az éjszaka leple alatt a Limán városrész több épületének fala, oszlopa új kinézetet kapott, ugyanis azokat szerb nemzeti színekre festették. Az ismeretlen elkövetők a felületeket eddig tisztázatlan okokból festették és festik ki, emellett az akció támogatójának kiléte sem ismeretes.

A Limán 3 Helyi Közössége azonban tegnap feljelentést tett a polgárok tiltakozása miatt a városi önkormányzatnál, a rendőrségi hivatalban és a kommunális rendőrségnél is a falakra felfestett szerb nemzeti színek ügyében. Ezek szerint már augusztus 23-tól kezdődően a Népfront utcában számos nemzeti színű falfestmény keletkezett, amelyek lefedik a lakóházak jelentős részét.

– Mivel nem szórványos esetekről van szó, hanem szervezett és kitervelt akcióról, amellyel megrongálják a polgárok közös vagyonát. Ezért kérjük Önöket, hogy tegyenek lépéseket a tettesek azonosítása érdekében. Ezek az aktivitások, különösen a polgárok beleegyezése és tudta nélkül, mindenekelőtt törvénytelennek minősülnek, valamint erkölcstelennek is bizonyulnak, amellyel a közvagyont rongálják – áll a Limán 3 Helyi Közösségének feljelentésében.

Hozzátették, hogy a Népfront utcában számos jogi személy székhelye is található, amelyek biztonsági kamerákkal vannak felszerelve, ezáltal kideríthetőek az elkövetők személyazonossága is.
Az Elég volt! pártjának városi szervezetének tájékoztatása szerint bárki, aki követi a város politikai életét, tudhatja, hogy miről is van szó.
– Az egyik oldalon valaki, vagy valakik ilyen módon szeretnék kifejezni nemzeti és hazafias érzelmeiket, kifesteni mindent, ami megfelelő a piros-kék-fehér színek számára. Érdekes, hogy az alkotók a hazafias érzelmeiket az éjszaka leple alatt mutatják ki, mondhatni titokban. Az is különös, hogy ezeket az érzelmeiket pont a város azon részein fejezik ki, ahol sikerült megingatni a helyi hatalmat – áll a párt közleményében.
Hozzátették, hogy a hazaszeretet kifejezésének ezen formájának van egy rejtett üzenete is, ami nem más, mint a szomszédok provokálása és olyan reakciók kiváltása, amellyel a nyilvánosság előtt olyanoknak lehetne beállítani őket, akiket zavarnak a szerb nemzeti színek és így hazaárulónak is lehetne bélyegezni. A megrongált tömbházak lakói rámutattak arra, hogy a lakóházi közösségeik nem adták beleegyezésüket a falak kifestésére.

Szerda délután több száz fiatal vonult fel a Népfront utcában

Szerda délután több száz fiatal vonult fel a Népfront utcában

A nemzeti színek megjelenésének politikai vetületét erősítheti meg az a szerda késő délutáni akció is, amikor a Limán városrészben található Népfront utcában több száz fiatal vonult fel. A csoport vezetője egy Aleksandar Vučić elnököt ábrázoló zászlót lengetett. A sor legelején lévők egy transzparenst hordoztak, amelyen a „Megadás nem opció”, míg alatta az „Újvidéki Fiatalok Uniója” felirat volt olvasható. A Szerb Haladó Párt városi szervezetéhez köthető unió korábban nyilvánosan is elítélte az ellenzéki pártok tevékenységét.
Habár nem tettek nyilvános kijelentéseket, mégis felismerhetőek voltak a felvonulók között a Limán 3 és Limán 4 helyi közösségek hatalmi pártjának tagjai, ahol a független jelöltek nyerték meg a nemrégiben megtartott választásokat. Figyelemre méltó volt, hogy a felvonulók között számos fiatal iskolatáskát viselt és nem voltak hajlandók szóba állni az újságírókkal, ezért nem teljesen világos a gyülekezésük valódi oka.