2024. március 28., csütörtök

Minél több gyerek tanuljon magyar osztályban

Szenttamáson is kiosztották a beiskolázási csomagokat és az iskolatáskákat

A szenttamási Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templomban szeptember 1-jén kiosztották a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjai és a budapesti Rákóczi Szövetség által biztosított iskolatáskák. Az ajándékokat Linka B. Gabriella, az MNT tagja adta át a 18 magyar tannyelvű első osztályba induló tanulónak.

A csomagosztást megelőzően Linka B. Gabriella elmondta, Vajdaság területén az elsősök az idén is minden iskolakezdéshez szükséges eszközt megkapnak, ugyanakkor várhatólag október végén valószínűleg megérkezik a Rákóczi Szövetség ösztöndíja is, amely tízezer forint, és ezt az egyszeri támogatást minden elsős megkapja.

− Tizenegyedik alkalommal osztjuk szét a beiskoláztatási csomagot. A nemzeti tanács elsődleges célként jelölte ki, hogy az oktatást bármilyen szinten a legnagyobb mértékben támogatni fogja. A beiskolázási csomag hatalmas segítség az elsőbe induló gyerekek számára, értéke az idei évben is több mint ötezer dinárt tesz ki. Iskolatáskát már harmadik éve osztunk a Rákóczi Szövetség jóvoltából. Ez a beiskolázási csomag tartalmazza azokat a tárgyakat, azokat az oktatási szereket, amik az iskolába induláskor kellenek: betűkirakót, első füzetet, rajzeszközöket, zenei neveléshez szükséges eszközöket, ceruzákat, zsírkrétákat és kis szerszámokat, amit az első osztályban tudnak használni. Szeretnénk továbbra is osztani ezeket a csomagokat, mintegy jutalomként, hogy a gyerekek szülei felvállalják a magyarságukat, és a gyerekeket magyar iskolába, magyar tannyelvű osztályba íratják. Célunk, hogy minél több magyar osztály maradjon fenn, minél több gyerek iskoláztatása végéig magyar nyelven tanulhasson, hiszen úgy tudja kibontakoztatni tudását, ha az anyanyelvén tanul és gondolkodik – mondta Linka B. Gabriella.

Az első négy évben a kis elsősöket Faggyas Klára tanítónő tanítja, aki elmondta, bízik abban, hogy az idei tanévben nem lesznek korlátozások.

− Nagy örömünkre szeptember 1-jén 45 perces órákkal kezdődött a tanítás. 18 tanuló közül kilenc kisfiú és kilenc kislány indul magyar nyelven első osztályba. Sokéves tapasztalatom ellenére ez mindig külön élmény, és lámpalázzal jár, mert kis emberpalántákról van szó, akiknek meg kell tanulni nemcsak viselkedni, hanem sokkal több dolgot, és bizony felelősséggel tartozunk a szülőknek és a társadalomnak, hogy becsületes, felelősségteljes embereket faragjunk belőlük.

A beiskolázási csomagok és iskolatáskák átadását követően Zsúnyi Tibor szenttamási plébános egy-egy szentképet ajándékozott az elsősöknek.

− A tudás hatalom. Amelyik gyerek tud írni, olvasni, számolni, azt már nem tudják úgy becsapni. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy együtt, közösen tudjunk a Jóistenhez fohászkodni, hogy ezek a kis csöppségek, akik most életükben egy lépcsőfokot tesznek a felnőtté válás felé, érezzék azt, hogy a közösség összezár mögöttük, hogy együtt és mellettük vagyunk. Azt hiszem, ha ilyen tudattal vannak felénk, akkor bátran fognak újra és újra visszatérni hozzánk, mert nem lesz bennük félelem és kétség – fogalmazott a szenttamási plébános.