2024. április 24., szerda

Elhozta a magyar rock&rollt

Szabadka városnapja alkalmából Fenyő Miklós lépett fel egy fergeteges, látványos show-val

A tavalyi bezártság után, idén gazdag program várta a közönséget Szabadka városnapja alkalmából, egyebek közt három nagy koncert is a főtéren és mindhárom nagyszámú érdeklődőt vonzott. Kedden a Szabadkai Szimfonikus Zenekar, Mavrák Béla operaénekessel kiegészülve, szenvedélyes latin partira invitálta a nézőket, szerdán pedig Aco Pejović tartott többórás koncertet, amely egy nagy városnapi tűzijátékkal zárult.

A központ csütörtökön este is teljesen megtelt, ekkor Fenyő Miklós lépett fel egy fergeteges, látványos, rock&roll show-val. Fenyő Miklós nem egyedül érkezett, hanem remek zenekarral, elbűvölő háttérénekesekkel és kiváló táncosokkal. A koncerten hallhattunk Hungária-dalokat is, felcsendült a Csókkirály, a Hotel Menthol, a Csavard fel a szőnyeget, a Made in Hungária és a Limbó Hintó is. Ahogyan azt hallhattuk, Fenyő Miklós legutóbb negyven évvel ezelőtt járt Szabadkán. A koncert előtt alkalmunk nyílt beszélgetni is az énekessel, amely során azt is megtudhattuk, hogyan szerette meg a rock&rollt:

Fenyő Miklós, laza hangulatban a fellépés előtt a szabadkai Városházán (Fotó: Lukács Melinda)

Fenyő Miklós, laza hangulatban a fellépés előtt a szabadkai Városházán (Fotó: Lukács Melinda)

– A gyerekkoromban néhány évig Amerikában tartózkodtam, a rokonaim a mai napig is ott élnek. Ott találkoztam ezzel a műfajjal is, ami tulajdonképpen nem volt nehéz, hiszen mindenhonnan ez szólt. Azonnal megérintett, rabul ejtett engem, a foglyává váltam. Akkor még persze nem tudtam, hogy ez az érzés meddig fog tartani, de még ennyi év után is tart és nagyon fontos a számomra. Fiatalként szerettem a társasági életet és azt is, hogy a középpontban legyek. Már a zenei pályám kezdetén úgy gondoltam, hogy ha valaki a színpadra lép, akkor valószínűleg van mondanivalója és az el is jut a közönséghez. Ez nekem sikerült is. Amikor a Hungáriával népszerűségre tettünk szert, még egészen más időket éltünk és másmilyen volt a világ. Akkor csak reménykedni tudtam, hogy hosszabb ideig fog tartani ez a zenei tevékenység, mint amit a felnőttek, a szülők, a tanárok, a rendőrök jósoltak. Enyhén szólva a hanglemezgyártók kedvencei sem voltunk – hallottuk egyebek közt Fenyő Miklóstól.

Az elmúlt években az énekes lépést tudott tartani az idővel, a zenei érdeklődését felkeltette a breakdance, a rap és a nyolcvanas évek popja is. Ennél fogva megfogalmazódik a kérdés, hogy mit hallgat mostanában:

– Ha azt mondom: rock&rollt, az gondolnák viccelek, de így van. Talán lehet ezt kinőni, de nekem nem sikerült és nem is akartam. Egyébként nagyon szeretem a country zenét, annak is nagy rajongója vagyok. Sokszor, amikor szeretnék kicsit kikapcsolni, megnyugodni, akkor azt hallgatom – mondta Fenyő Miklós, akit arról is kérdeztünk, hogy milyennek látja mai fiatalok zenei ízlését, hiszen sokan közülük az új formációk mellett régi együttesekért is rajonganak.

– Saját tapasztalatból beszélhetek. A rock&roll egy olyan műfaj, amitől nehéz megszabadulni, de nem is kell. Fiatalok is jönnek a koncertjeimre. Sok szülő a rock&roll szeretetét átvitte a gyerekeire, köztük számos barátom is. A mai fiatalok közt is sokan ezen nőttek fel, azután elkezdte őket érdekelni is, de közben egy saját zenei vonalat is követnek, ami a korosztályukra jellemző – fejtette ki Fenyő Miklós.

A szabadkai koncerten is látható volt szinte miden korosztály, sokan jöttek a környező településekről is.