2024. április 25., csütörtök

Vučević: A vajdasági elképzelést érzelmi és tudományos oldalról is meg kell dönteni

Miloš Vučević Újvidék polgármestere kijelentette, hogy azt az elképzelést, miszerint a polgároknak a népszámláláson vajdaságiként határozhatnák meg magukat, szükséges érzelmi és tudományos oldalról is megdönteni - írja a 021.rs hírportál.

Nem tilthatom meg senkinek, hogy eszkimónak, vagy marslakónak vallja magát, de nem engedhetjük meg, hogy törvény szerint olyan meghatározást állítsunk fel, amely nem létezik. Nem írhatunk fel egy olyan dolgot a papírra, amelyet nem is lehet bebizonyítani - mondta Vučević.

Elmondása szerint az az elképzelés, hogy a polgárok vajdaságinak vallják magukat már nem új keletű. Szavai szerint megpróbálkozott már ezzel a Demokrata Párt is még 2011-ben, de a polgárok nemet mondtak az elképzelésre.

Ez ugyanolyan lenne, mintha a polgárok šumadiainak, szerémséginek, vagy újvidékinek vallanák magukat - mondta Vučević, majd kihangsúlyozta, hogy nem hinné, hogy akár egy magyar ember is vajdaságiként határozná meg magát.

Szerintem az elképzelés nem keresztülvihető, a Szerb Haladó Párt, mint a polgárok által legtámogatottabb politikai tényező, nem engedheti meg, hogy valami hasonló megtörténjen - jelentette ki Vučević.