2024. április 25., csütörtök

Érkezik a segítség a nyugdíjasoknak

Mali: A számlajáték valódi nyertese a társadalom – Január elsejétől életbe lép az új fiskális rendszer

Szeptember 22-én utalják át a nyugdíjasoknak az 50 eurós támogatást a koronavírus-járvány következményeit enyhítő harmadik gazdasági csomagból – hozta nyilvánosságra a többször is bejelentett állami segítség pontos dátumát Siniša Mali pénzügyminiszter. Újra hangsúlyozta azt is, hogy novemberben az ígért 60 eurós támogatás második részletét, azaz 30 eurót kapnak azok a nagykorú szerbiai állampolgárok is, akik első alkalommal igényelték az állami támogatást. Számukra decemberben további 20 eurót is folyósítanak a közös büdzséből – erősítette meg a bejelentéseket a Pink TV műsorának vendégeként Mali.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a lakosoknak nyújtott támogatással az állam megmutatta, hogy erős gazdasággal rendelkezik az ország, és elegendő pénze van ahhoz, hogy a polgárainak nyújtott segítség mellett végrehajtsa az eltervezett reformokat is.

MINDIG VEDD EL A SZÁMLÁT!

Mali megerősítette azt a hírt is, hogy szeptember 18-ától folytatódik az idei Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű nyereményjáték. Az őszi fordulóban újabb 30 Fiat 500L típusú személygépkocsi talál gazdára, és 8 fővárosi lakást is kisorsolnak.

A pénzügyminiszter felszólította a lakosokat, hogy továbbra is igényeljék a vásárlást igazoló nyugtákat. Hangsúlyozta a számlák kiadásának a jelentőségét, amelyeket akkor is el kellene venniük a lakosoknak, amikor nem jár értük nyeremény.

– A ki nem adott és el nem vett számlák vesztességet okoznak a társadalomnak. A stabil adóztatási rendszer az alapja ugyanis az új autóutak, iskolák, kórházak és óvodák építésének. Ezt próbáljuk továbbra is tudatosítani a polgárokban, és folytatjuk a szürkegazdaság elleni küzdelmet – mondta a miniszter.

Mali ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy január elsejétől életbe lép az új fiskális rendszer, amely még hatékonyabb adóztatatást eredményez.

MINDENKI SZÁMLÁZZON!

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, január elsejétől az ügyvédeken és a taxisokon kívül minden vállalkozó köteles lesz a reális időben számlázó pénztárgépet használni. Az idei év elején jóváhagyott törvénymódosítást ugyanis 2022-től azokra is vonatkoztatják, akiknek eddig csak akkor kellett pénztárgépet használniuk, ha szolgáltatásaikat magánszemélyek is igénybe vették.

Az azonnali adóelszámolásra alkalmas gépezeteket tehát be kell szerezniük a piaci viszonteladóknak, temetkezési vállalkozóknak, fogadóirodáknak, autómosodáknak, fodrászoknak, kozmetikusoknak és minden más cégnek vagy mesternek is. A pénztárgépen keresztül jegyeztetni kell majd a befizetett előlegeket is.

A törvénymódosítás nem vonatkozik azonban a mérőműszerek alapján kiadott számlákra. Ennek értelmében a villany-, víz- és telefonszámlák, illetve a fűtési költségeket igazoló dokumentumok mellé a jövőben sem kötelesek fiskális számlát csatolni a szolgáltatók. Az új rendelkezések nem vonatkoznak az őstermelőkre, a kézművesekre, valamint a parkolók megfizettetésére sem. A vállalkozók közül kivételt képeznek az ügyvédek és a taxisok is, akik továbbra is utólagos adóelszámolással végezhetik a tevékenységüket.

A határozat életbe lépésekor bejelentették, hogy az átálláshoz elegendő lesz, ha a vállalkozó valamivel korszerűbb mobiltelefonnal rendelkezik. Az erre letölthető alkalmazások ugyanis lehetővé teszik, hogy az illető hozzáférjen az új fiskális rendszerhez. Az állami kasszából pedig három milliárd dinárt különítettek el arra a célra, hogy a vállalkozóknak ingyenessé tegyék az átállást az új számlázási rendszerre – mondta a pénzügyminiszter a korszerű digitális rendszer használatának júniusi bemutatóján.