2024. március 28., csütörtök

Mindenki kézhez kapja az ajándékcsomagot

Az iskolafelújítási programról beszélt Szakállas Zsolt tartományi kormányalelnök Tornyoson az iskolában

Tegnap, az iskolaév első napján Zenta község területén folytatódott a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjainak szétosztása, továbbá Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, valamint Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere a tornyosi Tömörkény István Általános Iskolába látogatott, ahol a polgármester átadta az elsőbe indulóknak a zentai önkormányzat ajándékcsomagját. Az önkormányzat a magyar és a szerb ajkú iskolakezdőknek a község területén összesen 177 csomagot ad át, amelyben többek között van láthatósági mellény is, hogy minél biztonságosabban tudjanak közlekedni iskolába jövet-menet.

Szakállas Zsolt a helyszínen elmondta, hogy a tartományi oktatásügyi titkárság az elmúlt öt évben újraindította iskolafelújítási programját.

– Ezekre a felújításokra nagy szükség volt, mivel az oktatási intézményeink épületeit napról napra tanárok és diákok veszik igénybe, így számolni kell az állapotromlással – ecsetelte az oktatásügyi titkár, és elmondta, hogy elsősorban kisebb beruházásokat támogattak: nyílászárók cseréjét, mellékhelyiségek felújítását, illetve szükség esetén nagyobb lélegzetű munkálatokat. Szakállas szerint a járványhelyzet egyfajta lehetőséget is adott, ugyanis a sok rossz mellett segítette az iskolafelújításokat, mivel az iskolák üresek voltak, és a munkálatokat ebben az időszakban el lehetett végezni.

Az oktatásügyi titkár szerint a költségvetés-módosítást követően további eszközök állnak majd a rendelkezésükre, így az év végéig várhatóan még 70 millió dinárral tudják támogatni a Vajdaság területén működő iskolák felújítását.

Azt is elmondta, hogy a tegnapi iskolakezdés sokkal jobb körülmények között történt meg, mint tavaly.

– A tartomány területén az összes iskola zöld övezetben van, így Vajdaság-szerte az összes iskolában elkezdődhetett a tantermi oktatás, s remélhetőleg ez a továbbiakban is így folytatódik, a héten csütörtökön ülésezik az illetékes minisztérium egyik bizottsága, amely újraértékeli a helyzetet, és az iskolák pénteken kapják meg a határozatot arról, hogy a jövő héten milyen formában kell megszervezniük az oktatást – magyarázta Szakállas, és hozzáfűzte, reméli, hogy az átoltottsági arány is növekedni fog, illetve az óvintézkedések betartásával továbbra is tantermekben folyik majd az oktatás a tartomány területén.

Petrás Teodóra, a Tömörkény István Általános Iskola igazgatója a vendégeknek beszámolt arról, hogy a tornyosi, a kevi és a bogarasi iskolaépületeiben tegnap összesen 18 elsős diák kezdte meg a tanévet. A tornyosi épületben az illetékes titkárság támogatásával a mosdóhelyiséget újították fel a közelmúltban, ezenkívül folyamatos a padlócsere, amit önerőből és önkormányzati támogatásokból oldanak meg, az elkövetkezőben pedig a nyílászárók lecserélését is tervebe vették.