2024. április 25., csütörtök

Ma kezdődik a Kultúra Kaleidoszkópja

Több mint negyven programot láthat a közönség

A Kultúra Kaleidoszkópja elnevezésű rendezvénysorozatot ma nyitják meg, a következő négy napon több mint negyven programot mutatnak be a Kreatív negyed tizenhat helyszínén. A közönség színházi, zenei és három film emelvényen követheti majd a programokat. Emellett a Kreatív negyed újonnan kialakított helyszíneit is átadják: a Raktárt, a felújított Gyárat, a Vasfeldolgozót, a Hivatalt és a limáni Kulturális Állomást. A ma kezdődő és szeptember 5-én záruló időszakban hét kiállítást, nyolc előadást, huszonhat filmvetítést, különféle bemutatókat, panelbeszélgetéseket tartanak, amelyeken a hazai művészek mellett Ausztriából, Horvátországból, Szlovéniából, Svédországból, Franciaországból és Belgiumból érkező alkotók is részt vesznek.

A megnyitó ünnepséget ma 20 óra 22 perckor tartják, melynek alkalmával a Kreatív negyed előtti téren audio-vizuális és művészi előadást láthat a közönség. Ennek során négy kulcsfontosságú szakaszon keresztül mutatják majd be az egykori Nagy Limán történetét. Az ünnepségen a szakképzett táncosok mellett az Európa Kulturális Fővárosa Alap önkéntesei is részt vesznek. Nem sokkal 21 óra előtt a Kultúra Kaleidoszkópja elnevezésű esemény első állomása a Nagy Limán: az ipari termeléstől a korszerű alkotásig című kiállítás megnyitója lesz. A látogatóknak lehetőségük lesz megtekinteni az Ars Elektronika nemzeti pavilonját, amelyen az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói mutatják be munkáikat, mégpedig a Kert elnevezésű projekt keretében. A látogatóknak lehetőségük lesz megtekinteni a Képregénnyel Belgiumon át elnevezésű kiállítást, míg Pera, Tadija és Boris autentikus festők nyitott műtermében, az egykori Kínai negyedben, kiállítják a fiatalabb generáció festményei, mint Aleksandar Dimitrijević, Aleksandar Denić és Milan Nešić. A Vasfeldolgozóban bemutatásra kerül még Gojko Dutina – Pusztai-sarkvidéki vonat elnevezésű szobra is.

A CGA konferencia keretében a Gyár épületében a közönség szeptember 5-éig megtekintheti Tanja Vujinović és Andreas Wannerstedt – Enter the MetaClub című kiállítását is. A színházi részleg 21 órakor nyitják meg, mégpedig a 48. INFANT előadásával, melynek során megtekinthető lesz Zijah Sokolović – Međuigre 0-24 című monodrámája, majd a maribori Szlovén Nemzeti Színház Posta elnevezésű színdarabja is. Az este folyamán fellép még DJ Novak és a Repetitor együttese is. A Megújulás filmszemle keretében az esemény első napján bemutatják a Varljivo leto ’68 és az Uprkos magli című filmek, vasárnap pedig a Toma című hazai alkotás újvidéki premierét láthatja a közönség, amely Toma Zdravković énekes életét mutatja be.

A megnyitót élőben közvetíti a Vajdasági RTV egyes csatornája, valamint az esemény hivatalos közösségi oldalain is. A programokra való belépés díjtalan és oltásra, vagy negatív tesztre vonatkozó igazolás sem szükséges, viszont a szervezők kérik a járványtani intézkedések betartását.