2024. április 25., csütörtök

A negyedik híd a polgárok célkeresztjében

Az Alkotmánybíróság még mindig nem hozott végső döntést azzal a fellebbezéssel kapcsolatban, amelyet a Világ és a Duna elnevezésű szervezet nyújtott be a városban tervezett új híd megépítésével kapcsolatban. A szervezet azt kéri, hogy érvénytelenítsék a kormány döntését, mivel az összegzést, amelyet tavaly májusban fogadtak el a képviselők, azóta sem jelentették meg a Hivatalos Közlönyben. Ezzel a szervezet állítása szerint megsértették az alkotmány 74. cikkelyét, mely kimondja, hogy mindenkinek joga van az egészséges életkörülményekhez és annak állapotára vonatkozó teljes tájékoztatásra is. Emellett a cikkelyben foglaltak szerint minden állami szerv, de különösen a köztársasági és a tartományi hatalom felelős a környezetvédelemért.

Daniela Stojković Jovanović, a Világ és a Duna elnevezésű szervezet elnöke korábban elmondta, hogy a projekt kivitelezésével megsemmisítenék a Kamenica-sziget, a Kis-Duna és a Sodros környezetét. Hozzátette, hogy a polgárokat nem is értesítették részletesen a projekttel kapcsolatosan.

– Remélem, hogy az Alkotmánybíróság helyt ad a fellebbezésüknek, vagyis a projekt teljes folyamatát, a híd tervezésének és megépítésének, a stratégiai partner meghatározásának, a finanszírozásának, valamint a szigorúan védett növény- és élővilág elpusztításának tervezetét felülvizsgálja majd – mondta Stojković Jovanović.

Az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint július 15-én megindították az üggyel kapcsolatos eljárást. A negyedik híd építésének tervezete komoly vitát váltott ki a közvélemény körében. Az építészeti tervet még júniusban a városi képviselő-testület ellenszavazat nélkül elfogadta. A híd építésével a Szabadság hídtól a vasútállomásig terjedő, Felszabadulás sugárutat szeretnék tehermentesíteni.