2024. március 19., kedd

Több elsős, mint tavaly

Ada község két általános iskolájában közel ezer diák kezdte meg a tanévet

Megkezdődött az új tanév az adai Cseh Károly Általános Iskolában és a moholi Novak Radonić Általános Iskolában is, ahol tegnap 964 tanuló kezdte meg tanulmányait, köztük jóval több elsős, mint tavaly. A Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség jóvoltából kedden és szerdán 113 magyar nyelven tanuló adai, moholi, törökfalui és völgyparti elsős kapott beiskolázási tanszercsomagot és iskolatáskát. A szerb tannyelvű osztályba járó adai és moholi elsős diákok is kaptak tanszercsomagot, amelyet a Duga civil szervezet biztosított a helyi magánvállalkozók támogatásával.

Az adai Cseh Károly Általános Iskolában 580 tanuló kezdte meg a tanévet. Maksó Éva iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy az intézmény két adai, törökfalui és völgyparti épületében összesen 47 tagozat nyílt meg. Kiemelte, hogy kérvényezték egy újabb napközis csoport megnyitását, mégpedig Adán a baraparti iskolában. A jóváhagyás megérkezése után már másnap megnyílhat a napközi, amihez már mindent előkészítettek, többek között az MNT-nél pályázták bútorzatra. Az adai központi épületben tavaly óta működik a napközi, amely az idei tanévben is várja az elsős és másodikos diákokat. A napközire van igény, mindkét csoportba 25-26 gyerek jelentkezett. Az iskolaigazgató elégedetten újságolta, hogy az idei tanévben 85 elsős tanuló kezdte meg tanulmányait, vagyis 25 diákkal több, mint tavaly. Biztatónak nevezte az elsősök növekvő létszámát, és bízik benne, hogy folytatódik ez a tendencia. Az intézményen belül a központi épületben 3 elsős osztály nyílt, 1 szerb és 2 magyar nyelven. A szerb tannyelvű tagozaton 8 gyermek tanul, a 2 magyar tannyelvű osztályban pedig 43 tanuló. A baraparti iskolában 1 magyar tannyelvű tagozat nyílt, ahol 23-an vannak, a töröfalui iskolában 9 magyar elsős kezdi meg tanulmányait egy önálló osztályban. A völgyparti iskolában 1 elsős van, aki a 2. és 3. osztályosokkal jár majd összevont tagozatra.

A moholi Novak Radonić Általános Iskolában az új tanévet 384 tanuló kezdte meg, köztük 366 rendes diák, illetve 18 felnőtt az esti iskolában. Rade Radulaški igazgató elmondta, hogy az elmúlt két évben növekedett a tanulók létszáma az intézményben, ahol szeptember elsejétől 22 tagozat nyílt, valamint 1 kombinált tagozat az esti iskolások számára 5.-től 8. osztályig. Elégedett, hogy idén 54 elsős kisdiák kezdi meg tanulmányait, 15 fővel több, mint tavaly. Az iskolában három első osztály nyílt, 1 szerb és 2 magyar tannyelven. A szerb tagozaton 17 fő van, a magyar tagozatokon 37. Megjegyezte, hogy az intézményben két napközis tagozat működik magyar, illetve szerb nyelven közel 50 diákkal.

A Magyar Nemzeti Tanács Magyarország Kormányának támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével 2011 óta beiskolázási tanszercsomagot, a budapesti Rákóczi Szövetség jóvoltából 2019 óta iskolatáskát ajándékoz minden magyar tannyelvű első osztályba induló tanulónak. Péter Krisztina MNT-tag elmondta, hogy Ada községben az idén 113 kisdiák vehette át az ajándékokat, kedden az adai és a moholi elsősök, szerdán pedig a völgyparti és a törökfalui tanulók. Kiemelte, hogy a megközelítőleg ötezer dinár értékű tanszercsomagnak köszönhetően a szülőknek a tankönyveken kívül más felszerelést nem kell megvásárolniuk, hiszen a tanszercsomag és az iskolatáska mindent tartalmaz, amire egy elsős diáknak szüksége van az iskolakezdéshez.