2021. december 5., vasárnap

Tizennyolc magyar elsős Szenttamáson

Százharminckét elsős diákot fogadtak kedden és szerdán a község iskoláiban

Szenttamás község három általános iskolájában az elsősök ünnepélyes fogadását pénteken, augusztus 31-én, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában pedig szeptember 1-jén tartották meg. Ebben az iskolában egy magyar nyelvű osztály indul 18 kisdiákkal, valamint két szerb nyelvű osztály 36 diákkal. A kicsiket és a jelenlévőket először Munjin Szokola Erika igazgatónő köszöntötte, aki többek között kiemelte, az iskola felkészülten várja az új tanév kezdetét.

− A magam és a tanári kar nevében szeretném, hogy boldogan járjatok iskolába, jó eredménnyel fejezzétek a nyolc osztály, sokat megtanuljatok, továbbá kívánom azt is, hogy az előttünk álló iskolaévben újra 45 perces órákat tarthassunk – mondta az igazgató.

Őt követően Radivoj Debeljački polgármester üdvözölte az elsősöket, és elmondta, a szenttamási önkormányzat már évek óta biztosítja minden elsős számára az iskolába való induláshoz az alapfelszerelést tartalmazó csomagot. Főleg füzeteket, írószerszámokat, radírt, tolltartót, rajztömböt kapnak, ami az induláshoz kell.

− Szerintem nekünk, felnőtteknek az egyik fő feladatunk az, hogy biztosítsuk a tanuláshoz szükséges feltételeket, a tiétek pedig hogy jól tanuljatok és jó barátságok szülessenek – mondta a község első embere, aki egyúttal minden kisdiáknak sikeres tanulást, jó eredményeket kívánt.

A 18 magyar ajkú kisdiákot négy éven át Faggyas Klára tanítónő vezeti. A 2021–2022. tanév kezdésének részleteiről Munjin Szokola Erika igazgatót kérdeztük, aki elmondta, a tanítás szeptember 1-jén, szerdán kezdődött.

− A gyakorlatban az idei tanév a régi, megszokott kerékvágásban kezdődött, két változással: kötelező a védőmaszk viselése, a távolságtartás és a fertőtlenítés, továbbá minden tagozat csak egy tantermet használ, vagyis a felsősök nem cserélik a szaktantermeket. A takarítók a megszokott ütemben végzik a tantermek, a mosdók, bejáratok stb. fertőtlenítését. Iskolánkban ebben a tanévben összesen 467 diák tanul, közülük 167 diák magyar nyelven, pontosabban 16 szerb és 10 magyar nyelvű tagozatunk van. Az elsősök a negyedikesekkel lesznek egy váltásban. Az első három hétben, tehát szeptember 17-éig délután fognak járni, a második meg a harmadik pedig délelőtt, utána pedig megkapják a megfelelő órarendet – magyarázta az igazgatónő.

Az előttünk álló tanévben a már említett 54 kisdiák mellett a szenttamási Vuk Karadžić Általános Iskolában 45, a turiai Petar Drapšin iskolában 10, a nádaljai Žarko Zrenjanin Uča Általános Iskolában pedig 23 elsős tanul.