2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Rajtelsőség

Az autóversenyekről szóló tudósításokban fordul elő a rajtelsőség főnév, különösen a szerez és a megszerez igével együtt: A rajtelsőséget Barrichello óriási szerencsével szerezte meg. – Sorozatban tizedik rajtelsőségét szerezte. – A versenyistálló zsinórban tizedszer szerzett rajtelsőséget. – Hosszabb böjt után ismét egy rajtelsőséget szerzett magának. – Az olaszországi Monzában ezúttal is rajtelsőséget szerzett. – Idei hetedik rajtelsőségét szerezte Indianapolisban. – Idei nyolcadik rajtelsőségét szerezte meg a szombati időmérőn. – A német megszerezte idei kilencedik rajtelsőségét. – A rajtelsőséget Schumacher szerezte meg. – Schumacher sorozatban a hatodik rajtelsőségét szerezte meg. – 37 alkalommal szerezte meg a rajtelsőséget. – Alex Barros szerezte meg a rajtelsőséget. – Lewis Hamilton pályafutása 100. rajtelsőségét szerezte meg a Spanyol Nagydíj időmérő edzésén, miután hajszállal megelőzte Max Verstappent, ... – A Red Bull versenyzője, Max Verstappen szerezte meg a rajtelsőséget. – Ha Charles Leclerc Japánban is megszerzi a rajtelsőséget, akkor azzal beállítja Sebastian Vettel nagy egyéni rekordját.          

Olykor más igével jelenik meg a rajtelsőség szó: Két győzelmet aratott és három rajtelsőséget ért el. – Szombaton megemberelte magát s rajtelsőségig repesztett. – Ez az eredmény felér egy rajtelsőséggel! – Ez a spanyol pilóta 58. rajtelsősége a királykategóriában.

A magyarul rajtelsőségnek nevezett pozíciót az időmérő edzésen érheti el a gépkocsi-versenyző. A verseny kiváltságos rajthelyéről nagyobb győzelmi eséllyel indulhat. Ez a rajthely a legjobban minősített versenyzőt illeti meg. Az angol Pole Position (pole pozíció, sarkpozíció) a technikai sportokban használt fogalom, az első rajthelyet jelenti. A megnevezés eredetileg a lóversenyből származik, angol nyelvterületen a galopp egyes helyeit polenak nevezik.

A Forma–1-ben az eddigi évtizedek alatt többször változott az időmérő lebonyolítása. 1950-től 1995-ig kétszer egy óra állt rendelkezésre, hogy megfussák a leggyorsabb kört. A két szakasz közül mindenkinek a jobbik idejét számították a rajtrácson. 1996-tól lépett életbe az a szabály, miszerint a versenyzők 12 kört futhatnak. Ez 2002-ig volt életben. 2003-ban és 2004-ben mindenkinek egy kör állt rendelkezésére, ezt versenyre megtankolt autóval kellett megtenniük. Ezt a rendszert azért vezették be, mert a tizenkét körös rendszerben igen hosszú, olykor harminc perces szakaszok is voltak, amikor senki nem tartózkodott a pályán. 2006 óta az időmérő edzés bonyolultabb rendszer szerint zajlik. Az egyórás időmérőt lerövidítették, és három 15 perces szakaszra osztották.