2024. április 24., szerda

A telefonos visszaélések ellen

Kedden dönt a parlament az új fogyasztóvédelmi törvényről

Az egyik legfontosabb újdonság a fogyasztóvédelmi törvényben a Ne zovi! (Ne hívj!) nyilvántartás – emelte ki Uroš Kandić, az idegenforgalmi, kereskedelmi és telekommunikációs minisztérium államtitkára csütörtökön a köztársasági képviselőház eurointegrációs bizottságának ülésén. Rámutatott, ez a nyilvántartás megakadályozza majd a telefonon keresztüli erőszakos eladást.
Kedden a parlament napirendjén szerepel majd az új fogyasztóvédelmi törvény javaslata. A jelenleg érvényben levő törvényt 2014-ben hozták meg, de miután a törvény több mint 50 százaléka módosul, egy új jogszabály mellett döntöttek. Mint arra Kovács Elvira, a bizottság elnöke rámutatott, a törvényjavaslat már április óta parlamenti eljárásban van.
Olyan újításokat tartalmaz az új törvény, amelyek kiküszöbölik a jelenlegi törvény hiányosságait, ugyanakkor jobban összehangolja az előírásokat az Európai Unió előírásaival, és a fogyasztók érdekeit védő bírósági eljárások is hatékonyabbá válnak. Az utasok jogai is, különösen a turisztikai utazások esetében, hangsúlyosabb helyet foglalnak el a törvényben – emelte ki röviden Kandić. A bizottsági ülésen kitérve a Ne hívj! nyilvántartásra, elmondta, nagyon sok vállalat próbálja eladni portékáját telefonon keresztül. Ezek a vállalatok legtöbbször az idősebb lakosságot célozzák meg, és sokszor kihasználva a hiszékenységüket, félrevezetik és jelentős költségekbe keverik őket. Ezeket a vállalatokat, ha létrejön a nyilvántartás, bejelentés után maga az Elektronikus Kommunikáció és Postai Szolgáltatások Szabályozó Testület (RATEL) tiltja el a telefonos eladástól.
A másik fontos újdonság a mestereket, a szerelőket érinti, akiknek 5000 dinárnál drágább szolgáltatásnál számlát kell kiállítaniuk.
Készül a fogyasztóvédelmi bírósági eljárások nyilvántartása is a törvény hatályba lépése után, amiből az illetékes intézmények figyelemmel követhetik, melyik ügyekben folynak bírósági eljárások, és azok milyen hatékonysággal, milyen kimenetellel zárulnak.