2024. április 25., csütörtök

Támogatás a napelemek beépítésére

A bányászati és energetikai minisztérium holnap, szeptember 3-án fogja kiírni pályázatát a napelemek beépítésének támogatására, amelyet a polgárok a villamos energia saját részükre való előállítására használhatnak fel – írja a B92 hírportál.

Az erre vonatkozó információt Zorana Mihajlović bányászati és energetikai miniszter jelentette be.

– A program kivitelezését ugyanazon rendszer szerint fogjuk végezni, mint amikor a nyílászárók cseréjére vonatkozó pályázatot írtuk ki. Ez azt jelenti, hogy a szükséges összeg 50 százalékát a helyi önkormányzatok és a minisztérium, míg 50 százalékát a polgárok állják. Várakozásaim szerint a következő egy, vagy másfél hónap során a polgárok már aláírhatják az első szerződéseket a helyi önkormányzatokkal – mondta Mihajlović.

Hozzátette, hogy a tervek szerint az év végéig még egy pályázatot írnak majd ki a nyílászárók cseréjére, míg a következő évben több ilyen támogatási program lesz a napelemek beépítésének fedezésére.

– Egyetlen ellenérv sincs arra, hogy ne használjuk a megújuló energiát és hogy ne tegyünk meg mindent azért, hogy hatékonyabbak legyünk a villamos- és a hőenergia terén. Néhány éven belül szeretnénk a házak tetőzetén minél több napelemet látni és hogy ilyen módon többet használjuk a megújuló energiát – mondta Mihajlović.