2024. március 29., péntek

A játék és a tanulás kézen fogva jár

A tartományi oktatási titkár tanévkezdő üzenete

Az új tanév kezdetén Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár jókívánságait fejezte ki a diákoknak és szülőknek, a tanítóknak és tanároknak, az iskolai kollektívák tagjainak. A legkisebbeknek, az elsősöknek sikeres indulást, a nagyobbaknak pedig az iskolaépületekbe való szerencsés visszatérést kívánt.

– Az általános iskola első osztályába indulás gyakran a szülőknek esik inkább nehezére, mint a gyerekeknek. A gyerekek nem tartanak az iskolától, nem velükszületett az efféle félelem, és viszonylag könnyen alkalmazkodnak. Ezért nem kell őket riogatni az iskolai kötelezettségekkel, a rendszeres tanulás kezdetével a játék nem szűnik meg, épp ellenkezőleg. A játék és a tanulás kézen fogva jár még a magasabb osztályokban is, amikor már bővebb a tananyag, bonyolultabbak a házi feladatok, több a kötelezettség.

Az iskola nem csak tanulóhely. Olyan hely is, ahol barátkozni lehet. A barátság pedig a legmaradandóbb, legszebb színekkel festheti be az életünket. Az iskola nemcsak oktat, hanem arra is lehetőséget kínál, hogy a gyerekek örök emberi értékeket fejlesszenek ki magukban: a kollegialitást, a másság elfogadását, a jóságot, az együttérzést. A kicsiknél ezek az értékek szinte magától értetődőek, sok gyermek spontán felfedezi ezeket magában. Az iskola dolga elérni, hogy az idő múlásával e belső értékek ne tűnjenek el, hanem minden egyén tudatos és felelős cselekvésének alapját képezzék. Mindebben mérhetetlenül jelentős szerepe van a szülőknek és a tanügyi dolgozóknak. Mi, felnőttek, mindnyájan munkatársak és szövetségesek vagyunk életünk egyik legfontosabb tevékenységében: a jövendőbeli felnőttek személyiségének helyes formálásában.

Ezekkel a gondolatokkal kívánom a legjobbakat az iskolai életben, különösen az elsős kisdiákoknak. Egyúttal mindannyiuk figyelmébe ajánlom az elektronikus iskolai kalendáriumot, melyet az oktatási titkárság honlapján találhatnak meg: http://www.puma.vojvodina.gov.rs/ Ezt a naptárt azért fejlesztettük ki, hogy az oktatásügyi dolgozók, a diákok és a szülők jobban áttekinthessék a kötelezettségeket, a munka menetét. A diákoknak azt kívánom, hogy jó eredményekkel és tapasztalatokkal fejezzék be ezt a tanévet és lépjenek feljebb a következő osztályba. Sikeres iskolakezdést! – olvasható a tartományi oktatási titkár tanévindító üzenetében.