2024. március 29., péntek
FENYŐ MIKLÓS

A rock&roll első számú magyar nagykövete

Amennyiben az időjárás is megengedi, és minden más jól alakul, ma 20.30-tól Szabadka főterén, a városnap alkalmából fellép Fenyő Miklós, akit a rock&roll első számú magyar nagykövetének, koronázatlan királyának is nevezik. Az elmúlt évtizedek során Fenyő Miklós neve egybefolyt a rock&rollal, zenéjével és megjelenésével megidézi az ötvenes és hatvanas éveket, a rockabillyt, a beatzenét, a jampivilágot.

Fenyő Miklós 1947. március 12-én született Budapesten, a szülei kisgyermekkorától zongorázni taníttatták. Miután a családjával 1956-ban Amerikába távozott, ott magával ragadta a rock&roll, amikor pedig néhány évre rá hazatért, zenekarban kezdett el játszani. Visszatérése után nem csupán a rock&rollt, a rockos életérzést is népszerűsítette, ami a társait, az akkori fiatalokat nagyon is érdekelte, habár a keleti blokkban akkortájt lépten-nyomon igyekeztek elfojtani a nyugati hatásokat. Fenyő Miklós a hatvanas évek elején a barátaival alapította meg első saját zenekarát, a Syconort, amelynek a neve a Syncom amerikai műholdat akarta jelenteni. Mivel viszont mindannyian csak hallomásból tudtak róla, ismerősöktől tudakozódtak, de azok téves nevet mondtak. A Syconor kezdetben külföldi együttesek dalait játszotta, a tagok elmondása szerint Fenyő Miklós szinte beléjük verte a zeneszámokat.

A zenekar feloszlása után Fenyő Miklós 1967-ben megalapította a Hungáriát, amelynek ugyan több fázisa is volt, de mindmáig az egyik legnépszerűbb magyarországi együttes. A Hungária 1968-ban diadalmaskodott a Ki mit tud? tehetségkutatón és gyorsan közönség-kedvencé vált, közben pedig a működésével állandóan irritálta a hatalmat szolgálókat. A korai éveket örökíti meg a 2009-es, Fonyó Gergely rendezésében készült Made in Hungária című zenés film, amelyet az azonos című musical ihletett, a Fenyő Miklósról formázott karaktert pedig Szabó Kimmel Tamás játssza.

Az énekes a nyolcvanas évekhez is tudott alkalmazkodni. Bodnár Attilával létrehozták a Modern Hungáriát, amely a nevéhez illően az akkor óriási népszerűségnek örvendő német szuperduó, a Modern Talking magyar megfelelője volt. Ekkortájt Fenyő Miklós szólókarrierbe is kezdett, amely során szintén több sikeres albumot adott ki. Az énekes számára a 2017-es év különös jelentőséggel bírt, ekkor nagyszabású koncert keretében, a rajongókkal együtt ünnepelte a saját 70. és a Hungária 50. születésnapját.

Az eddigi több mint ötven év zenei pályáról, több mint négyszáz dal tanúskodik. Made in Hungária, Csavard fel a szőnyeget, Csókkirály, Meghalok, hogyha rám nézel, Hotel Menthol, Limbó Hintó, Multimilliomos Jazz-dobos, Micsoda buli, Casino Twist, Duci Juci, Isztambul, Ciao, Marina – épp csak néhány nagy sikerű sláger, amely szinte mindenkinek kapásból eszében juthat, aki csak egy icipicit is jártas a magyar könnyűzenében.

A beharangozó szerint Fenyő Miklóst a szabadkai koncertjén a Fenyő Gyöngye zenekar, a Csacska Macska vokál és a Jampi Angyalok tánckar kíséri. Táncolni szabad, sőt kötelező.