2024. április 19., péntek

Újabb közterek épülnek

Az Új helységek elnevezésű versenypályázaton az önkormányzat két projektet hagyott jóvá, az egyik köztér a Szabadság híd alagútja felett épülhet majd meg, a másik pedig a Pál pátriárka sugárút mellett.

A Szabadság híd alagútja feletti füvest területen kap helyet az Újvidéki fészek elnevezésű köztér, itt egy platformot alakítanak ki, amelyre kacskaringós, emelkedő és ereszkedő út vezet majd több irányból. Úgy tervezték, hogy az új köztér minden részéről kiváló kilátást nyújtson a látogatók számára, szemet gyönyörködtető látvány lesz innen megtekinteni a Horgász-szigetet, vagy a Péterváradi várat. A platformhoz vezető kacskaringós utat a gyalogosok és a kerékpárosok is használhatják. A projektet Krsta Radovanović, Dejana Mitov, Jelena Mitov és Ines Čović készítette.

A tartományi képviselőház melletti zöld területre is közteret terveznek (Fotó: Dávid Csilla)

A tartományi képviselőház melletti zöld területre is közteret terveznek (Fotó: Dávid Csilla)

A Pál pátriárka sugárútra tervezett új közteret főként a környék lakóinak tervezték, de természetesen úgy alakítják majd ki, hogy minden polgár számára megfeleljen, és egy igazi kis zöld oázis lesz a sugárút betonrengetegében. Az új köztér keretében lesz kerthelyiség, nyílttéri könyvtár, kiállítóhelyiség, padok, virágültetvények és egy kis társalgásra alkalmas helyiség. A projektet Ognjen Milićević és Katarina Milovanović készítette – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Az Új helyiségek elnevezésű pályázatot az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap, az Újvidéki Építészek Társasága és a városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal írta ki a Kultúra kaleidoszkópja projekt keretében, amelynek az a célja, hogy új sztenderdeket vezessen be a város építészeti stílusában.

A projekten építészmérnökök, tervező építészmérnökök, és az építészeti szakra járó egyetemisták vehettek részt.

A tenderen további helyszínekre is pályázhattak az érdeklődők (az egyik helyszín a tartományi képviselőház melletti zöld terület, a másik pedig a Galéria tér), de a benyújtott projekteket nem fogadta el az elbírálóbizottság.