2024. március 28., csütörtök

Tartalmas ünnepre készülnek

Szeptember 9-e és 19-e között színes programsorozat Topolya község napja alkalmából

Az idén tíznapos rendezvénysorozattal készül megünnepelni Topolya a község napját. Ezzel kapcsolatban Szatmári Adrián polgármester a programok főszervezőivel, Csípe Tímeával, Topolya Község Művelődési Házának elnök asszonyával, és Slingár Irénnel, az Expót szervező Topolyai Termelők Egyesületének elnök asszonyával tartott tegnap sajtótájékoztatót.

 Szatmári Adrián a bevezetőben elmondta, hogy ezúttal is az önkormányzat a főszervezője és a fővédnöke a rendezvényeknek.

– Az programsorozatunkat szeptember 9-én, csütörtökön nyitjuk meg hivatalosan a községi képviselő-testület ünnepi ülésével, amikor is átadjuk a község elismeréseit azoknak az egyéneknek, akik hozzájárultak a közösségünk fejlődéséhez. Az idei rendezvények is lehetőséget adnak arra, hogy valamennyi községbeli civil szervezet, sportegyesület és a magánvállalatok bemutatkozzanak valamilyen formában – mondta el a községi elnök. 

A folytatásban Csípe Tímea ismertette a rendezvények művelődési részét.

– Az idén a művelődés, a kultúra több területét is lesz lehetősége élvezni az érdeklődőknek, a rangos képzőművészeti tárlattól a fotókiállításon, majd a rockoperán át a DJ vezette buliig bárki megtalálhatja a maga kulturális élményét. Első nap Sinkovics Edének, a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj idei kitüntetettjének a kiállítását lehet majd megtekinteni a művelődési ház galériájában. Ugyanezen a napon 19 órakor Zsáki István kiállítása nyílik meg a múzeum impozáns falai között. Ez után 10-én, vagyis pénteken az immár hagyományos és népszerű, Topolya a részletekben lakozik elnevezésű pályázat tárlata és díjátadója következik a Juhász Erzsébet Könyvtárban – hallhattuk Csípe Tímeától, aki hozzá tette azt is, hogy a művelődési programokat igyekeztek úgy megszervezni, hogy egymás után következve bárki számára hozzáférhetőek legyenek.

– Sajnos a Mézkarnevál az idén elmarad, mert a szervezéshez rendelkezésünkre álló idő nem tette lehetővé, hogy színvonalasan elő tudjunk készíteni, de a legkisebbek nem maradnak így sem program nélkül. Örömünkre szolgál, hogy az idén a Topolyai Gyermeknap keretében hatodik alkalommal lesz lehetőségünk a Családfa civil szervezet társszervezésében vendégül látni a gyerekeket szombaton délután. A szülők kíséretében történő gyülekező, illetve regisztráció már 14 órától megkezdődik, hogy 15 órától beindulhasson a játék a Felvonulási téren. Az egész rendezvény a korábbiakhoz hasonlatos lesz, tehát a gyerekek regisztráció alkalmával kapnak egy pecsétes lapot, ahol megtalálják a látogatható helyszíneket. Egy-egy feladat teljesítésével pecsétet kapnak, amiket ajándékokra lehet majd beváltani a regisztrációs sátorban – mondta el a művelődési ház elnök asszonya, aki köszönetet mondott a rendezvény lebonyolításában közreműködő civil szervezeteknek, hogy tartalmasabbá teszik a programot.

– A tervek szerint 16 helyszínen lehet majd pecsétet szerezni, emellett ingyenes légvár és arcfestés is a programon szerepel. Továbbá a gyerekek örömére járműveikkel jelen lesznek a tűzoltók, a rendőrség, és mentőautóval a sürgősségi osztály képviselői. Előreláthatóan 18 óra 30-kor zárul a Gyermeknap, majd a nagyszínpadon Színes Topolya címmel a községben működő művelődési szervezetek lépnek színpadra, néptáncos, népzenés programot bemutatva. Másnap, vasárnap 20 órakor kezdődik az úgynevezett „nagykoncert”, az újvidéki Big Band, a Szerb Nemzeti Színházzal együttműködve egy nagyszabású rockoperával tölti majd be a teret a közönséggel együtt. Ezt hagyományos tűzijáték követi 22 órától, majd DJ Irvine szórakoztatja a közönséget a Felvonulási téren – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy munkanapokra is tartogatnak a szervezők meglepetéseket.

– Hétfőn délután egy szerb nyelvű gyermekszínházi előadást láthat a közönség, majd ismét körünkben tisztelhetjük csütörtökön a szegedi Grimm-Busz Színházat. A 19-ét megelőző záró hétvége pedig a sport jegyében telik majd az eddig is kiemelkedő jelentőségű rendezvényekkel, az Erős ember verseny, a Szkenderovics Pál Emlékmaraton és a Capriolo családi kerékpártúra lebonyolításával – tudtuk meg Csípe Tímeától.

Ugyan az ez évi községnapi ünnepség is két hétvégét ölel fel, de újdonság lesz, hogy egy időben bonyolítják le a Felvonulás téri művelődési rendezvényeket a 17. Expo Gazdasági és Mezőgazdasági Kiállítással és Vásárral.  A szeptember 10-én, 14 órakor startoló rendezvényről Slingár Irén árult el részleteket. Rendkívül nagy a gazdasági, termelői szektor érdeklődése az idei kiállítás iránt, de egyebek mellett a rendezvény keretében zajlik majd Topolyán a Kárpát-medencei Szürkemarha Napok elnevezésű szakmai rendezvény, mint ahogy a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma is. Az Expóról bővebben a csütörtöki lapszámunkban olvashatnak.