2024. április 26., péntek

Ünnepel Szabadka

Átadták a város elismeréseit

Mária Terézia 1779. szeptember elsején szabad királyi városi rangra emelte Szabadkát, és ennek alkalmából minden évben ezen a napon ünnepeljük a város napját. A település napjáról hagyományosan egy több napig tartó rendezvénysorozattal emlékeznek meg. A programok között kiemelt szerepe van a városi képviselő-testület díszülésének, amely alkalmat nyújt az előző évi városnap óta elért eredmények összegzésére, illetve bemutatására, ugyanakkor keretet ad a település elismeréseinek átadására is.

A szabadkai városi képviselő-testület tegnap tartotta meg városnapi díszülését. A rendezvény a Városháza főbejárata előtt a szabadkai fúvószenekar koncertjével vette kezdetét, majd a település zászlajának ünnepélyes felvonásával folytatódott. A díszülésen számos magas rangú vendég jelent meg, többek között köztársasági és tartományi képviselők, a környékbeli helyi önkormányzatok küldöttei, a vallási felekezetek, érdekvédő szervezetek, valamint helybeli közintézmények, egyesületek képviselői.

A díszülés a himnusszal vette kezdetét, amelyet a Sveti Roman Melod egyházi kórus adott elő. Ezt követte Stevan Bakić, Szabadka polgármesterének ünnepi beszéde, amelyben többek között az önkormányzat elmúlt egy évben elért eredményeiről ejtett szót.

– A legutóbbi városnap óta számos jubileumot ünnepeltünk meg, ugyanakkor nem mehetünk el amellett sem, hogy az elmúlt időszak legnagyobb kihívásával, a koronavírus-járvánnyal is meg kellett küzdenünk. Sikerült megmentenünk a polgártársaink életét, és ebben a Szabadkai Közkórház dolgozói jártak az élen. A Szabadkai Egészségház munkatársai január óta csaknem százezer adag védőoltást adtak be. A szabadkaiak körében 44 százalékos az átoltottság, amely nem kielégítő, ezért arra kérem a polgárokat, hogy vegyék fel a vakcinát. Városunk gazdasága sikeresen vészelte át a járvány nyomán keletkezett válságot. A Szabadkai Gyógyszertár több évtizedes problémájára sikerült megoldást találnunk, és biztosítanunk, hogy a polgárok ezután is hozzá tudjanak jutni a számukra szükséges gyógyszerekhez, és mindeközben munkahelyeket is sikerült megőriznünk. A Harcosok sorakozója lakótelepen hosszú ideje gondot okoz az egészségház hiánya. Az új egészségház építése folyamatban van, és a tervek szerint jövőre elkészül a 380 négyzetméteres objektum, ahol az orvosok és egészségügyi dolgozók modern körülmények között folytathatják tevékenységüket – fogalmazott Stevan Bakić.

Tomislav Karadžić és Stevan Bakić (Fotó: Gergely József)

Tomislav Karadžić és Stevan Bakić (Fotó: Gergely József)

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke a városvezetők előtt álló feladatokról is beszélt.

– A mi politikusi nemzedékünké a felelősség, hogy ne csak felújítsuk, de mindenekelőtt fejlesszük mindazt, ami a 19. század végén és a 20. század elején felépült vagy elkezdődött. Három feladat van előttünk: a városközpont mint épített történelmi örökség és a város identitásának védelme és megóvása, Palics fejlesztése, valamint a helyi közösségek infrastrukturális fejlesztése mind a városi, mind a külvárosi helyi közösségek esetében. A város identitásának megóvásáról természetesen nem beszélhetünk az itt élők tiszteletben tartása nélkül, törekvéseink bizonyítéka pedig a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba iktatása. Azon elvtől vezérelve, hogy magunknak kell megteremtenünk az életkörülményeket, évtizedes problémákat igyekszünk megoldani, köztük az infrastruktúrába való befektetés élvez elsőbbséget – mondta Pásztor Bálint, aki szót ejtett a Szabadka–Szeged vasútvonal rekonstrukciójáról is, amely az egész térséget átalakíthatja.

A beszédeket követően átadták a város elismeréseit. A Szabadka díszpolgára címet az idén Tomislav Karadžić vállalkozónak, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség tiszteletbeli elnökének ítélték oda, míg a Pro Urbe díj idei kitüntetettje Süli Endre matematikus, az Oxfordi Egyetem tanára, a brit Királyi Természettudományi Társaság tagja, Lovas Ildikó író, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, valamint a Naše malo nekome je sve informális humanitárius csoport.

Díjazottak az önkormányzat illetékeseivel (Fotó: Gergely József)

Díjazottak az önkormányzat illetékeseivel (Fotó: Gergely József)

Süli Endre az újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a jövőben fiatal tehetségekkel szeretne foglalkozni.

– Gyakran járok Szabadkára, minden évben igyekszem egy hónapot itt tölteni. Én mindig is szabadkainak éreztem magam, ennek ellenére nagy meglepetés volt számomra, amikor megtudtam, hogy Pro Urbe díjban részesülök. A múlt héten a szabadkai Gauss Matematikai Iskolában tartottam egy előadást, és az a célom, hogy ezt a kapcsolatot a jövőben is fenntartsam, és fiatal szabadkai tehetségekkel dolgozhassak – fogalmazott a matematikus.

Süli Endre átveszi a Pro Urbe díjat Pásztor Bálinttól (Fotó: Gergely József)

Süli Endre átveszi a Pro Urbe díjat Pásztor Bálinttól (Fotó: Gergely József)

Lovas Ildikó elmondása szerint élete legfontosabb pillanatát a Pro Urbe díj átvétele jelentette.

Lovas Ildikó és Pásztor Bálint (Fotó: Gergely József)

Lovas Ildikó és Pásztor Bálint (Fotó: Gergely József)

– A Pro Urbe díj a legnagyobb elismerés, amit az ember a saját városától kaphat. Az én életemben mindenféleképp ez a legfontosabb pillanat, egy visszaigazolása annak, hogy amit én gondolok erről a szabadságszerető, nyújtózkodó városról, az végül is igaz. Sokszor volt lehetőségem arra, hogy elmenjek a városból és máshol boldoguljak, de soha nem éltem ezzel, mert nem azért élek Szabadkán, mert így sikerült, hanem mert úgy döntöttem, hogy itt akarok élni – mondta a díjazott.