2024. március 29., péntek

Amikor csordultig a borpince

Milyen lesz az idei szüret?

Miközben a gabonatermesztők a nagy forróság miatt már elkönyvelték a terméskiesést, addig a szőlőtermesztők sem biztosak abban, hogy a nagy meleg számukra kedvező hatasú. Közben gondot okoz a pincékben megmaradt nagy mennyiségű bor is. A kilátásokról bánáti szőlő- és bortermesztővel beszélgettünk.

Somogyi Sándor aradáci szőlőskertjében 2005 óta egy hektáron termeszt szőlőt, és hagyományos borkészítéssel is foglalkozik. Szőlőtőkéinek a területe nagyjából állandó, de folyamatosan telepíti, újítja. Mint mondja, furcsa növény a szőlő – élni kell vele.

– A fehér fajtáknál azt kell mondani, hogy mivel koraiak, sikeresebbek az idén, mint az előző években. De az idei évet, előreláthatóan, most már az én szőlőmben, és ezen a vidéken egészen biztosan, össze sem lehet hasonlítani – mind minőségben, mind mennyiségben sem – a múlt évvel, amely rekordév volt – hallottuk Somogyi Sándortól.

Az idén is hiányzott a téli csapadék, tavasszal pedig a köd, a hideg és az esőzések miatt elhúzódott a szőlő virágzása. Közben megjelentek a növénybetegségek is.

– Mindenki azt mondja, hogy ez fantasztikus év lesz, azért mert sok napsütés és meleg volt. A napsütés jót tesz, hiszen fényigényes növény a szőlő. Ám tévhit az, hogy a magas hőmérséklet segít. 30 Celsius-fok fölött a szőlő, mint sok más növény is, semmit nem csinál. Tehát a sztómák becsukódnak a levélen, és nem nem történik semmi. Éjjel viszont van egy fejlődési folyamat, akkor meg kellene a fény – mondta a szőlőtermelő.

Sándor testes borokat készít, melyeket legalább két évig tart a pincében, abból egy évet tölgyfa-hordóban és egy évet palackban, de van, amelyik öt évet is elél a tölgyfahordóban. A gond ilyenkor jelentkezik, amikor hely kell az újbornak. A forgalom ugyanis teljesen visszaesett.

– Az idén majdnem egyáltalán nincs eladásom. A pincém dugig tele van borral, méghozzá előző évjáratúakkal. Mivel tölgyfaérlelésű bort készítek, amikor eljön az ősz, a szüret, akkor nem tudom hova rakni az újbort. Valószínűleg forgalmazni fogom a szőlőt. Az pedig egyáltalán nem kifizetődő. Mert a szőlőt azt termelik így is, meg úgy is. Sokan 4-5 kg terhelésűként, én viszont tartom magamat az 1 kg körüli átlaghoz. Amellett rengeteg egyéb költségem is van: locsolórendszer, háló... Nekem 80 eurócentbe kerül 1 kg, viszont 50 eurócentért lehet kapni manapság a piacon olyan szőlőt, amit a kisebb borászok, hobbiborászok vásárolnak – tette hozzá Somogyi Sándor.

Mint mondja, a bor olyan termék, amelynek élete véges, mint az emberé is. Van fiatal kora, érett kora és sajnos öreg kora is – és azután meg is hal az a bor.

Tehát nem lehet a végtelenségig tartani a pincékben.

Közben egyes nagyobb, erősebb szőlőtermesztők és borászatok is elkezdték eladásra kínálni az idei szőlőt.