2024. március 28., csütörtök

Fogadták az elsősöket Kúlán

Az idén öt magyarul tanuló elsős diák vette át az MNT beiskolázási csomagját

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában kedden délelőtt fogadták az elsősöket. A legkisebbeket és a szülőket először Pozsár Csaba, az intézmény igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy az előttünk álló tanévet 45 elsős kezdi meg, két szerb és egy magyar nyelvű tagozaton.

Az elsősök fogadásán Kúla község önkormányzatát Damjan Miljanić polgármester, Valka Károly alpolgármester, valamint Ljubica Tijanić és Strahinja Paravina, a polgármester segédjei képviselték.

− Most, hogy átléptétek az iskola küszöbét, és megszólalt az iskolacsengő, egy új fejezet nyílik mindenki életében. Az önkormányzat minden elsős diák számára tanfelszerelés-csomagot biztosított, amely a tantermekben vár rátok. Mint ahogyan eddig is, az itt dolgozókkal és a szülőkkel közösen az önkormányzat törekedni fog arra, hogy az iskolában minél jobb tanulási feltételeket biztosítson – mondta a kúlai polgármester.

A névsorolvasást követően a kicsik a tantermekbe vonultak, ahol kiosztották az önkormányzat által biztosított tanszercsomagokat. Az öt magyar elsős kisdiáknak a csomagokat Valka Károly alpolgármester adta át, és mindannyiuknak jó tanulást kívánt. A három kislány és két kisfiú a következő tanévben Kovács Zoltán osztálytanító vezetésével kerül a betűk, a számok és a képzőművészet világába.

− Az első nap a szülőkkel ültek a gyerekek az iskolapadokba, elkapták az órarendet, kicsit elbeszélgettünk arról, hogy mi szükséges a tanuláshoz, tantárgyanként milyen füzetek, felszerelés kell, megbeszéltük az első néhány nap dinamikáját, mindez pedig azért fontos, hogy zökkenőmentesen induljon a tanév – magyarázta az osztálytanító.

Az iskolát követően a magyarul tanuló elsősök számára a Népkör épületében tartottak fogadást.

− Nagyon fontos megérteni az anyanyelven tanulás előnyeit. A Magyar Nemzeti Tanács nem csupán az iskolatáskával és a beiskolázási csomaggal, hanem különböző ösztöndíjjal is támogat minden magyarul tanuló óvodást, iskolást, egyetemistát. Külön kiemelhető, hogy az anyanyelven történő továbbtanuláshoz minden feltétel biztosított, az iskolabuszprogramtól kezdve az újvidéki Európa Kollégiumig, csak élni kell a lehetőségekkel – fogalmazott Valka Károly.

Az MNT-program keretében az idén is beiskolázási csomagot és iskolatáskát kaptak a magyar osztály elsősei. Az ajándékot Kozma Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács Nyelvhasználati Bizottságának tagja adta át, aki többek között elmondta, hogy a csomagok füzeteket, íróeszközöket, egyéb tanszereket és játékokat tartalmaznak. Mint mondta, ezzel is szeretnék növelni az iskolakezdés örömét és csökkenteni a szülők terhét, az elmúlt években ugyanis a szülőföldön maradás és boldogulás jegyében az MNT a legtöbb energiáját és támogatási eszközeit a magyar közösség oktatásának fejlesztésébe fektette.