2024. április 20., szombat

Machu Picchu lélegzetelállító

A világ országainak képvilága a Silafesten

Ragyogó utazás (The great way) címet adta az a spanyol pár annak a filmnek, amelyet a múlt évben, éppen a járvány idején készítettek, Spanyolországból indultak útnak a világba gyalogosan. A filmet a közönség a Veliko Gradištében megtartott, 13. Silafest idegenforgalmi és környezetvédelmi filmek fesztiválján mutatták be. A pár Camino de Santiagóból indult el, és mint a kaland résztvevőitől megtudtuk, miután a járvány idején azokban az országban, ahol keresztülhaladtak, kijárási tilalom volt érvényben, a legmeghatóbb pillanat éppen a hazaérkezésükkor érte őket.
Utazásukról maga Raúl García és Alba Prol mesélt lapunknak. Elmondták, hogy miután nagyon sok kalandor, aki a világot gyalog kívánja megtapasztalni, éppen Camino de Santiagióban fejezi be az útját, ők ketten éppen a szülővárásukat választották utazásuk startvárosának. Kalandjuk során számos szépséggel találkoztak, Alba elmondta, a legnagyobb benyomást a Machu Picchu okozta nekik, de Japán Kumano Kodo zarándokútja, az Amerikai Egyesült Államok Pacific Crest Trail útvonalán tapasztalt sokféleség is lenyűgözte őket. Számos kalandot megéltek, sokszor nem találtak közös nyelvet egy-egy adott ország lakosságával, volt hogy sátorban, máskor hosztelben aludtak meg, vagy közös szálláson. Az utazásuk megszervezése és megvalósítása két évet vett igénybe, ők maguk 4 hónapig voltak úton, több ezer kilométert tettek meg ez alatt az idő alatt. Kiemelték, újra útnak indulnának, sőt mint arra Raúl rámutatott, már újabb felkérésük is van, hogy egy-egy zarándokútról készítsenek filmet, vagyis nem bánták meg azt, amire vállalkoztak. Raúl elmondta, hogy nem úgy alakultak a dolgok, ahogy eltervezték. Kalandjuk 2020-ban kezdődött, és amikor a járvány kitört, meg kellett szakítani útjukat. Másodszor is elindultak, ám nyomasztotta őket egész úton, hogy a járvány ideje alatt csak elvétve találkoztak emberrel. Hangsúlyozta, nyomasztó és szomorú volt átélni, hogy a legnépesebb területeken is úgy haladtak végig a megjelölt négy államon, hogy a járvány miatt senkivel sem találkoztak az utcákon. A legérzelmesebb pillanat éppen ezért az volt, amikor végre hazaértek.
A film a határokat feszegeti, konfliktushelyzetekre mutat rá, a lelki békét helyezi előtérbe, illetve a Föld védelmének jelentőségét.