2024. április 18., csütörtök

Török főkonzulátus Novi Pazarban

Törökország növelni kívánja beruházásait Szandzsák területén

Novi Pazarban Nikola Selaković külügyminiszter és Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter részvételével nyitották meg Törökország főkonzulátusát. A török külügyminiszter az eseményt történelmi jelentőségűnek nevezte.
Mint a FoNet hírügynökség közzétette, Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke videóüzenetében arra mutatott rá, hogy a konzulátus megnyitása hozzájárul majd Törökország és Szerbia viszonyának fejlődéséhez. Hangsúlyozta, hogy a diplomáciai kirendeltség a török állampolgárok rendelkezésére áll majd, de szívesen látja majd a Szandzsák területén élőket is, akikre a szerb és török nép közti hídként tekint.
– A szerbekre, a horvátokra, a bosnyákokra és az albánokra, illetve a Balkán területén élő más népekre testvérként tekintünk, akikkel éveken keresztül együtt éltünk, és akikkel a jövőben is együtt kívánunk működni az élet minden területén – mondta a török államfő.
Nikola Selaković kiemelte, a két ország közti diplomáciai viszony már 142 éve fennáll, ám most érte el a tetőfokát. A két ország közti kapcsolat a bizalmon, barátságon és kölcsönös együttműködésen alapul. Meggyőződésének adott hangot, hogy a főkonzulátus Novi Pazarban hozzájárul majd a gazdasági együttműködéshez is, amire nagy szükség van a környező községek fejlődése érdekében.