2024. április 25., csütörtök

Több millió dinár az iskolák felújítására

Az elmúlt öt évben húszmillió eurót fordított az állam az oktatás körülményeinek javítására

Az idén valamennyi szerbiai oktatási intézményben tegnap a Bože pravde szerb himnusz eléneklésével kezdődött a tanév. Mint arra Branko Ružić oktatási miniszter rámutatott, a himnusz nagyon fontos, hiszen az ország jelképeinek megismerése és tisztelete az ország tisztelete is egyben, az összetartozás és egy adott társadalomhoz való tartozás érzését pedig otthon és az iskolában tanulja az ember.
Branko Ružić és Ana Brnabić kormányfő szerdán az ópazovai Belegišbe látogatott, hogy köszöntse a diákokat a tanév kezdetén az újonnan felépített Vera Miščević Általános Iskolában. Az oktatási miniszter a diákoknak és a tanároknak is sikeres tanévet kívánt. Elmondta, ebben az évben több mint 65 000 diák indul első osztályba. Azt üzente nekik, hogy egy különleges időszak áll előttük, és minden megszerzett tudást kamatoztatni tudnak a későbbiekben. Ezért arra szólította fel a diákokat, ragadják meg a tudást!
Ružić leszögezte, nagy jelentősége van annak is, hogy a diákok végre visszaülhetnek az iskolapadokba, így az oktatás is visszakerül a tantermekbe, hiszen ez a legjobb módja a tanulásnak.
– Az iskolák megkapták a pontos útmutatást. Fontos lenne, hogy mindenki tartsa magát az előírt megelőző intézkedésekhez és szabályokhoz. Ugyanis úgy gondolom, hogy ezáltal a járvány terjedésének kockázatát a minimumra csökkentettük – mondta a miniszter.
Ana Brnabić kihasználva az alkalmat, hogy egy új iskolában köszönthetik az új tanévet, elmondta, hogy öt éve dolgoznak az iskolák felújításán, ez alatt az idő alatt, vagyis 2016-tól 177 oktatási intézményt sikerült felújítani az országban. Mintegy 20 millió eurót ruházott be az állam az oktatási infrastruktúrába, és a jövőben is jelentős összegeket fordítanak az általános és középiskolai oktatási és nevelési intézmények infrastruktúrájának felújítására. Ebben az évben erre a célra az oktatási minisztérium 900 millió dinárt, vagyis 7,5 millió eurót irányozott elő.
A belegiši általános iskola felépítése mintegy 4 millió euróba került, területe 2720 négyzetméter, és a legkorszerűbb megoldásokat alkalmazták az építkezés során, így a mozgáskorlátozott diákok is akadálymentesen közlekedhetnek. Ebben a tanévben összesen 280-an tanulnak majd ebben az iskolában, közülük 37 elsős kisdiák.
A kormányfő rámutatott annak az egységes információs rendszernek (JIS) a jelentőségére, amelyen keresztül követni lehet a tanulók tanulmányainak sikerességét, ugyanakkor a rendszer útmutatóként szolgál majd arra is, hogy hányan iratkoztak be a szakközépiskolákba, milyen körülmények között tanulnak a diákok, mire van szükségük a tanulmányaik során, és hányan folytatják tanulmányaikat az egyetemen.
Tegnap Ružić és Brnabić ellátogatott a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolába és a Harmadik Belgrádi Gimnáziumba is.