2024. március 29., péntek

Emberközpontú önkormányzatokat!

Az európai források kihasználását és a közbeszerzési eljárások átláthatóságát szorgalmazza a tartományi kormány által támogatott uniós program

Olyan önigazgatási rendszerek megvalósításán munkálkodunk, amelyek az emberi igényeket helyezik az önkormányzatok érdekeltségének középpontjába – mondta Igor Mirović tartományi kormányfő, miután munkamegbeszélést tartott az Európai Ügyek Alapjával. Az egyeztetésen a NALED (Helyi Nemzeti Gazdaságfejlesztési Szövetség) munkatársai mellett részt vettek egyes önkormányzatok szakemberei is.

– A közös célunk, hogy a jövőben túlteljesítsük azt a pozitív képet, amelyet Vajdaságról alkottak az uniós eszközöket biztosító források. A jövőben az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektetünk a fejletlenebb önkormányzatok felzárkóztatására, másrészt viszont előtérbe helyezzük a minőségi projektumok kidolgozását. A közös akaratunk világosan kifejezi azt, hogy az európai úton szeretnénk haladni: nemcsak pénzügyi és befektetési értelemben, de az életszínvonal növelésében is. Mindezt olyan minőségi projektumok megvalósításával biztosíthatjuk, amelyek jobbá teszik a vajdaságiak életét – mondta a tartományi kormányfő. 

EURÓPAI FORRÁSOKRA ALAPULÓ FEJLESZTÉSEKET!

A regionális önigazgatások fejlesztése az európai alapok által elnevezésű program nyolcadik ciklusának megnyitását Aleksandar Simurdić, az Európai Ügyek Alapjának igazgatója jelentette be. Kiemelte, hogy a tartományi kormánnyal együttműködve 14 éve szervezik meg a programot.

A munkamegbeszélés résztvevői (Fotó: Tóth D. Lívia)

A munkamegbeszélés résztvevői (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság vezetőivel és munkatársaival 2020 végén megbeszéltük, hogy a következő időszakban az önkormányzatokat helyezzük a fejlesztések középpontjába. Támogatást nyújtunk az európai forrásokból biztosított eszközök hatékony használatához, amelyeket az új, 2027-ig előirányzott tervezet alapján bocsátott rendelkezésre az Unió. Ezen igyekezetek eredményeképp kezdjük meg a jövő héten az önigazgatási szervek képzését. A program első kísérlet arra, hogy szisztematikusan, tervezetten és átfogóan erősítse az önkormányzatokat Vajdaságban. Elsősorban a közbeszerzések minőségének javítására, a vezetői felelősségek rendezésére és a rendelkezésre álló források maximális kihasználásának lehetőségeire helyezzük a hangsúlyt a következő időszakban – mondta Simurdić.

A programban 45 vajdasági önkormányzat vesz részt, és az Európai Ügyek Alapja a képzésekkel párhuzamosan felméri az aktuális helyzetet is. Ennek alapján pontosan meghatározzák majd az adott önkormányzat prioritásait, és kiemelik azokat a projektumokat, amelyeket vissza nem térítendő vagy kölcsön formájában biztosítani lehet az európai forrásokból – tette hozzá az igazgató. Hangsúlyozta, hogy elsőbbséget élveznek a környezetvédelmi, gazdasági, egészségügyi és tudományos fejlesztések, illetve az oktatás és a kultúra területén megvalósuló korszerűsítések.

MINŐSÉGRE ÖSSZPONTOSÍTÓ KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOKAT!

A program által megfogalmazott célokat a NALED is elsődleges feladatnak tekinti – mondta a sajtótájékoztatón Violeta Jovanović, a szövetség végrehajtó igazgatója.

– A szervezetünk a megfogalmazott fejlesztési területek közül kiemeli a közbeszerzési eljárások korszerűsítésének jelentőségét. A NALED fennállása óta szorgalmazza az erre vonatkozó törvényes előírások betartatását. Az új rendelkezések ugyanis előirányozzák, hogy a eljárásokat elektronikus úton kell lebonyolítani, a Közbeszerzési Igazgatóság honlapján. A törvény alkalmazásának első 12 hónapját elemezve rámutattunk arra, hogy sok még a tennivaló e téren. A lebonyolított 130 ezer eljárás közül ugyanis 124 ezret a régi előírások szerint vezettek le, amit ugyan lehetővé tesz az átmeneti időszak, de nem követel meg. A kapott eredmények tehát arra mutatnak rá, hogy a gyakorlatban ki kell építeni azokat a kapacitásokat, amelyek lehetővé teszik az új rendelkezések alkalmazását a gyakorlatban. Az új  rendszer alkalmazását elsősorban az önkormányzatokban kell meghonosítani, ugyanis az a cél, hogy a közbeszerzési eljárások lebonyolítói felülkerekedjenek a kizárólag áralapú elbíráláson, és új kritériumokat állítsanak fel a gazdaságilag legmegfelelőbb ajánlatok kiválasztásához.

A gyakorlati képzések biztosítása érdekében a NALED együttműködést kötött a Svéd Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési Ügynökséggel (SIDA), amely támogatja az Európai Ügyek Alapjának most meghirdetett programját is – tette hozzá a sajtótájékoztatón Jovanović.