2024. március 28., csütörtök

Hawaii Topolyára érkezett

A szigetcsoportra jellemző növényvilágról, idegenforgalmi látványosságokról, a magyar közösségről mesélt Szombathy Zsuzsa

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében mutatkozott be Szombathy Zsuzsa, Hawaii kutató, az Istenek Tenyerén – Magyarok Hawaiin című könyvvel. Az eseményen szó volt a hawaii ételekről, szokásokról, táncról, történelemről, valamint az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy milyen az élet a Csendes-óceán közepén található szigetcsoporton az ott élő magyarok szemüvegén keresztül.

– Mindig is nagyon érdekeltek az egzotikus vidékek, és az óceáni szigetvilág, így miután kiderült, hogy élnek ismerőseink a Hawaii-szigetek egyikén, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakának hallgatójaként néhány évvel ezelőtt adott volt az egyik dolgozatom témája. Így terelődött a figyelmem Hawaiira. Az ott élő magyar közösségek nyelvi és vallási identitását kutattam a kommunikációs csatornák szemszögéből. Az interneten felvettem a kapcsolatot az ott élőkkel, és egy összetartó, nagyon kedves, segítőkész magyar közösségre találtam. Különösen szoros kapcsolatot sikerült kialakítani László R. Judittal, akivel személyesen is találkozhattam két éve Torockón, a Hawaiin élő magyarok éves vándortalálkozóján, és akivel közösen írtuk meg Az istenek tenyerén című könyvet. Ezen az úton tovább haladva szeretném elkészíteni a könyv folytatását. Továbbá egy Hawaii témában megszerkesztett társasjátékot, pontosabban kártyajátékot is szeretnék kidolgozni, ami azok számára is élvezhető lesz, akiknek nincsenek ismeretei a Csendes-óceáni szigetcsoporttal kapcsolatban – hallhattuk az ifjú szerzőtől, aki élete egyik céljának nevezte meg felkutatni a világ különböző egzotikus vidékein élő magyarokat, elbeszélgetni velük, és azt megosztani az érdeklődő olvasókkal. Szombathy Zsuzsa októberben szeretne személyesen is ellátogatni Hawaiira, és amennyiben a tervei sikerülnek, az ott tapasztaltakat, látottakat a Szombathy Zsuzsa Hawaii kutató elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalán szeretné megosztani az érdeklődő olvasóközönségével.