2024. április 23., kedd

Nincs ok aggodalomra

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolának 15 magyar elsőse van

Muzslyán, a legnagyobb kétnyelvű közép-bánáti iskolában, minden készen áll a tanévkezdésre. Aggodalomra nincs ok, mivel a tanárok, a diákok és a szülők körében sincs koronavírusos beteg. Abban bíznak, hogy ez így is marad és az idei tanévben visszatérnek a megszokott tanítási menethez.

Az 550 diákot számláló Szervó Mihály Általános Iskola mindkét épületében szerdán elfoglalják a helyüket a diákok, és visszaáll a tanítás megszokott menetrendje. Az elsősök délelőtt, a felsősök a délutáni váltásban kezdik a tanévet.

– A Szervó Mihály Általános Iskola a legnagyobb kétnyelvű iskola Közép-Bánátban. Összesen 60 gyerek indul az első osztályba, abból 15-en magyar tannyelven tanulnak majd. Közülük 13 gyerek az úgynevezett központi épületben és kettő a kihelyezett iskolaépületben. Minden szempontból felkészültünk szeptember elsejére, a tanítás pedig a korábbi, megszokott körülmények között folyik majd. A tanulók nem lesznek csoportokba osztva, mint az előző tanévben, a tanítás pedig a tantermekben folyik majd. Az intézkedéseket betartjuk. Mind a tanárok, mint a szülők és a diákok is tájékoztatva lettek a tanítási feltételekről. A következő napokban további szülői értekezleteket tartunk – mondta Molnár Attila, az iskola igazgatója.

A tanévkezdést most is az elsősök várják a legnagyobb izgalommal. Az indulókat egy kis műsorral várják majd az alsósok, az iskola előcsarnokában – hallottuk Fárbás Repp Edit tanítónőtől.

– A tanítónőnek a feladata, hogy egy életre szóló tanulásra ösztönözze, buzdítsa, a kis elsős diákjainkat. Szeretettel várjuk őket az iskolánkban. Ugyanakkor nagyon fontos a szülőkkel való közreműködés. Szeptember elsején, délután, megtartom az első szülői értekezletet. Úgyhogy akkor még részletesebben megtárgyaljuk a teendőket és a követelményeket – mondta a pedagógus.

Az iskolában azt remélik, hogy a tanítás menetére vonatkozó, augusztus 25-ei minisztériumi rendelet nem változik.

– Úgy gondolom, hogy a következő időszakban nagyobb változás nem lesz. Bár itt nálunk. Muzslyán nincs ok aggodalomra, mert sem a tanárok körében, sem a szülők körében, sem a gyerekek között nincs koronavírusos beteg – tette hozzá az iskola igazgatója.

Közben a tartományi oktatási titkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásainak köszönhetően folyamatban van az iskola tornatermének a felújítása, lecserélik a bútorzat egy részét, és az elsősök tanterme vetítőgépet kap.