2024. március 29., péntek
ADA

Hétvégi tábor egyházi énekekkel és imával

A hétvégén ötven gyermek és fiatal részvételével Zengő énektábor elnevezéssel háromnapos bejárós tábort tartott a Szentháromság gyermekkórus Adán, a községi önkormányzat támogatásával. A péntektől vasárnapig tartó énektábor az adai katolikus plébánia templomában, épületében és udvarán zajlott, valamint az általános iskola tornatermében és sportpályáin. A résztvevők énekpróbákon, kézműves-foglalkozáson, hangszerbemutatón, egyházi személyek előadásain és hálaadó misén vettek rész, rendszeresen imádkoztak és megismerkedtek a rózsafüzérrel. Barna Helga, az adai Szentháromság gyermekkórus elnöke és a tábor egyik szervezője elmondta, hogy első alkalommal szervezték meg a tábort, amelyen a gyermekkórus tagjai vettek részt héttől húszéves korig.

– A gyermekkórusunk három éve alakult meg, ezért az idén szerettük volna még közelebb hozni egymáshoz a tagokat. Hetente kétszer találkozunk, de az kevés idő arra, hogy az éneklés mellett kapcsolatokat építsünk, barátságok alakuljanak ki. Ezért még tavaly kigondoltuk, hogy az idén megszervezzük ezt a tábor, amely pénteken délután 2 órakor kezdődött és vasárnap 18 órakor szentmisével zárult – mesélte Barna Helga. – Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy minden korosztálynak megfelelő legyen, és mindenki találjon benne magának valót. Mindenekelőtt a vallási élet különböző szegmenseit vettük figyelembe, ami nekünk meghatározó, köztük az imádság megszerettetését és megismertetését a gyerekekkel, természetesen az egyházi énekek mellett. Így a napokat imádkozással kezdtük, és nagy öröm számunkra, hogy a gyerekek megismerkedtek a rózsafüzérrel. Az imádkozás mellett énekpróbákat tartottunk a már jól bevált egyházi énekekkel, annál is inkább, mert elég sok programunk lesz az ősz folyamán, és gyakorolnunk kell ezekre a fellépésekre – magyarázta a kórusvezető.

Az énektáborban voltak szabad programok is. Barna Helga elmondta, hogy ezek magukba foglalták a játékokat, a tánctanulást, a közös esti tábortüzet énekléssel. A fiataloknak tartalmas előadást tartott az életéről és az isteni elhívatásról ft. Szungyi Károly adai esperes plébános és Serfőző Laura nővér Péterrévéről a Miasszonyunk nővérek rendjéből, valamint számos ütős, fúvós és pengetős hangszert ismerhettek meg a résztvevők a kelebiai Kecskés István hangszerbemutatóján.

A Zengő énektábor résztvevői (Fotó: Csincsik Zsolt)

A Zengő énektábor résztvevői (Fotó: Csincsik Zsolt)

A helyi plébánia biztosította a fő helyszínt a hittanteremben az énektáborhoz, amely kapcsán ft. Szungyi Károly adai esperesplébános hálát adott Istennek, hogy néhány éve pár lelkes hívő megalakította a Szentháromság gyermekkórust Adán, az egyházközségben. Kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja, és gyönyörűséggel tölti el a közösség építése, a szülők pedig nagyon örülnek annak, hogy a gyerekeik jó helyen vannak, és jót tanulnak.