2024. március 29., péntek

Több a magyar elsős, mint tavaly

Tanszercsomagot és iskolatáskát kaptak a kisdiákok

A Magyar Nemzeti Tanács kedden, egy nappal a tanév kezdete előtt négy helyszínen tartotta a vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő ünnepségét: Óbecsén, Temerinben, Bácsfeketehegyen és Pacséron. Az óbecsei és temerini rendezvényen beszédet mondott Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Bácsfeketehegyen és Pacséron pedig Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte a kis elsősöket.

Tolltartó, betűkirakó, metalofon, vonalzókészlet, vízfesték, olló, gyurma, kollázspapír, zsírkréta, ragasztó, tempera, ecsetek, rajzblokk, filctoll, abakusz, sok kis füzet, tornazsák, ugrálókötél, Gőgös Gúnár Gedeon, egy Mézeskalács és egy írásvezető – felsorolni is hosszú mi minden került a tanszercsomagba, amit az új iskolatáska mellé kapott tegnap Óbecsén több mint 80 elsős kisdiák a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben megtartott központi tanévkezdő ünnepségen.

Az óbecsei központi rendezvényen (Fotó: Ótos András)

Az óbecsei központi rendezvényen (Fotó: Ótos András)

Óbecse község területén évek óta több mint 150 magyar elsős indul iskolába. Péterrévén és Bácsföldváron növekedett a gyerekek létszáma a tavalyi évhez képest, ők a napokban kapják majd meg ezt a csomagot. Vajdaság-szerte 1400 elsős örülhet majd Magyarország Kormánya, továbbá a Bethlen Gábor Alap és a Rákóczi Szövetség közös ajándékának, amely évről évre több meglepetést tartogat a gyerekeknek.

Óbecse község területén évek óta több mint 150 magyar elsős indul iskolába (Fotó: Ótos András)

Óbecse község területén évek óta több mint 150 magyar elsős indul iskolába (Fotó: Ótos András)

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében örömét fejezte ki amiatt, hogy az idén a tavalyinál több a magyar elsős Vajdaságban.

– A tavalyi év A nemzeti összetartozás éve volt, az idei év pedig A nemzeti újrakezdés éve. Nincsen szebb újrakezdés, mint hogy felújított művelődési házakat, iskolákat, óvodákat, templomokat adunk át, és az újrakezdéshez mindig kellenek a gyerekek is. Számunkra minden magyar fontos, még inkább így van ez, ha a gyerekekről, fiatalokról beszélünk, hiszen ők viszik tovább a nemzetet. Jó látni azt, hogy az idei évben emelkedett Vajdaságban a magyar osztályokba beiratkozott kisgyerekeknek a száma. A diákok hamarosan megkapják az oktatási-nevelési támogatást is, sőt az idei évtől nemcsak az óvodásoknak és iskolásoknak, hanem a bölcsődéseknek és a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak is jár majd a 22 400 forint – jelentette ki Potápi Árpád János.

Potápi Árpád János

Potápi Árpád János

Az idei immár a 11. generáció, amelyik beiskolázási csomagot kap ajándékul a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével. A gyerekeket mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke is köszöntötte, ő azt emelte ki: a Vajdasági Magyar Szövetség és az MNT széles programmal visel gondot a vajdasági magyar gyerekekről kicsi koruktól kezdve egészen a felnőtté válásukig – ezzel szeretnék biztosítani számukra annak a lehetőségét, hogy a szülőföldjükön is tudjanak boldogulni. Az ünnepségen jelen volt Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Vicsek Annamária oktatási államtitkár, továbbá az MNT és az óbecsei önkormányzat több képviselője is.

Minden magyar számít

Tegnap a temerini Kókai Imre Általános Iskola 52 elsős tanulója vehette át az MNT iskolakezdési ajándékát. – Nagyon fontos, hogy minden magyarra odafigyeljünk, bárhol is éljen a nagyvilágban. Együttműködve a Magyar Nemzeti Tanáccsal, a tartományi kormánnyal nagymértékben segítjük a szülőföldön való boldogulást. Évek óta támogatjuk azokat a családokat is, ahova újszülött érkezik. Az idei évtől pedig a bölcsődések számára, illetve felsőfokú intézményekbe járó hallgatók számára is biztosítunk támogatást – emelte ki köszöntő beszédében Potápi Árpád János államtitkár, aki sok sikert és kitartást kívánt a kisdiákoknak. Hajnal Jenő is üdvözölte az elsősöket: – A jelképes ajándékkal, útravalóval szeretnénk segíteni a családokat és a leendő diákokat. Az iskolatáska és a tanszercsomag jelképesen megfogalmazza, hogy ezen a tájon jó magyar kisdiáknak lenni és jó magyar iskolába iratkozni. A csomag évről évre dagad, és minden olyan eszköz megtalálható benne, amire csak egy elsősnek szüksége lehet. Az idei évben különösen boldoggá tesz bennünket, hogy csaknem 14 000 diák iratkozott első osztályba, ami a tavalyi évhez képest körülbelül 60 gyerekkel több – mondta.

A temerini központi ünnepségen Pirityiné Szabó Judit megörvendeztette az elsősöket (Fotó: Ótos András)

A temerini központi ünnepségen Pirityiné Szabó Judit megörvendeztette az elsősöket (Fotó: Ótos András)

A temerini központi ünnepségen részt vett Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára, Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke és tartományi titkár, Erdődi Edvina, az MNT alelnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Pásztor Róbert, Temerin község községi képviselő-testületének elnöke, Sziveri Béla, a temerini Kókai Imre Iskola igazgatója, Varga Flórián, a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület elnöke. A Szirmai Károly Művelődési Egyesület ünnepi műsorral készült a jelenlévőknek, mely keretében fellépett a helyi Berbence zenekar, a Boróka gyermek citerazenekar, Merkovics Anna, aki kalotaszegi dallamokat énekelt, Orosz Lúcia és Lukács Juli pedig moholi népdalokat adott elő.

Mekkora öröm!

Mekkora öröm!

A tanszercsomag értéke az idei évben is több mint ötezer dinárt tesz ki. A kis elsősök örültek a tanévkezdő ajándéknak, hiszen gazdagon felszerelt tolltartó, füzetek és ecsetek mellett egy metalofon, vonalzókészlet, vízfesték, olló, gyurma, kollázspapír, ugrókötél, valamint a Mézeskalács első száma is bekerült a csomagba, mely idén kiegészült a Betűtanoda nevet viselő írásvezetővel is.

Jó döntés

Kishegyes község területén 52 kisdiák kezdi meg magyar nyelven az általános iskolát. A község települései közül Kishegyesen 34 elsős, Bácsfekehegyen 18 ül be ma, szerdán az iskolapadokba. Kanyó István, a bácsfekehegyi Nikola Đurković Általános Iskola és Fülöp Valentin, a kishegyesi Ady Endre Kíséreti Általános Iskola igazgatója is elmondta, hogy minden készen áll a tanévkezdéshez. A nyár folyamán mindkét oktatási intézmény épületein elvégezték a szükséges felújítási és karbantartási munkálatokat.

Pacséron Kocsis Etelka tanítónő elsősei: 8 kislány és 4 kisfiú (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Pacséron Kocsis Etelka tanítónő elsősei: 8 kislány és 4 kisfiú (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Vajdaság területén a magyarul tanuló elsősök minden szükséges eszközt megkapnak, amely az iskolakezdéshez kell. A táskát és a tanszercsomagot minden elsős átvehette a bácsfekehegyi színházteremben megtartott alkalmi ünnepség keretében. Jelen volt Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának az elnöke és az önkormányzat, valamint az MNT tisztségviselői. Jerasz Anikó elmondta: az MNT még 2011-ben indította el a Vackor programot, amelynek szerves része a beiskolázási csomag. A Rákóczi Szövetség jóvoltából minden kis elsős iskolatáskát is kapott. Emellett hamarosan megkapják a Rákóczi Szövetség ösztöndíját is. Csáky Csongor külön köszönetet mondott a szülőknek, hogy magyar iskolába íratták gyermekeiket. Jó döntésnek nevezte, hogy olyan iskolát választottak gyermeküknek, ahol az anyanyelvét meg tudja őrizni, és amellett megtanul egy másik nyelvet, egy másik kultúrát. Jerasz Anikó örvendetesnek nevezte, hogy Nyugat-Bácska területén is egyre több a magyar elsős. Kishegyesen, Csókán és Törökbecsén is növekedés tapasztalható a létszámot illetően. Örvendetes emellett, hogy újra van magyar nyelvű elsős Udvarszálláson, Szilágyin és Nezsényben is.

Ajándék a kezdetekhez

A pacséri Moša Pijade Általános Iskola magyar tannyelvű elsős osztályába 12 kisdiák kezdi meg tanulmányait, a gyerekeket és szüleiket a Regionális Oktatóközpontban köszöntötték, és nyújtották át számukra a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács tanévkezdő ajándékcsomagjait. Méhészkei Kiss Gizella, az iskola igazgatónője elmondta, hogy ebben az évben az elsősök létszáma biztatóbb, mint múlt évben volt, hiszen akkor az ideihez képest kettővel kevesebben kezdték meg a magyar tagozatot, a szerb osztályba pedig tavaly 6-an indultak, az idén pedig 9-en.

Pacséron Kocsis Etelka tanítónő elsősei: 8 kislány és 4 kisfiú (Fotó: Paszterkó Kazinczy Diana)

Pacséron Kocsis Etelka tanítónő elsősei: 8 kislány és 4 kisfiú (Fotó: Paszterkó Kazinczy Diana)

– A múlt évben a tanévet 139 gyermekkel zártuk, az idei tanévben valamivel több, 146 diákkal kezdjük a tanítást. Örömmel tölt el még bennünket, hogy sikerült befejezni a tornatermünk tetőszerkezetének a felújítását, ez után a lehetőségeinkkel összhangban tervezzük lecserélni az épületen a nyílászárókat – nyilatkozta a tanintézmény igazgatónője. A pacséri rendezvényt megtisztelte jelenlétével Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, aki köszöntőt mondott. Illetve a szervezet Iskolaválasztási Programjának az igazgatója, dr. Petrovay László. A Magyar Nemzeti Tanácsot Hajnal Jenő elnök és Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke képviselte, illetve tolmácsolta a jelenlevőknek az MNT jókívánságait. Jelen volt még Fremond Árpád parlamenti képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, illetve Szatmári Adrián községi elnök és közeli munkatársai, valamint Szabolcski Szabolcs, Pacsér tanácselnöke, és Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese.