2024. április 25., csütörtök

Szerbia kész két klaszter megnyitására

Dánia üdvözölte Szerbiának a járvány idején elért gazdasági eredményét

Dánia hagyományos regionális együttműködést folytat a skandináv államokkal, éppen ezért Jeppe Kofod, Dánia külügyminisztere üdvözli az Nyitott Balkán, a Nyugat-Balkán államai közötti nyitott együttműködés projektjét – áll az elnöki sajtószolgálat közleményében.

A dán külügyminiszter tegnap Belgrádba látogatott, ahol többek között tárgyalásokat folytatott Aleksandar Vučić szerb államfővel. Találkozásuk egyik fő üzenete a két állam intenzívebb együttműködése volt. Szerbia államfője szerint Dánia ilyen jellegű hajlandóságát Kofod miniszter érkezése erősítette meg.

A két politikus tárgyalásokat folytatott a Nyugat-Balkán régiójában uralkodó helyzetről, de megvitatták a világot érintő globális kihívásokat is.
Mint az elnökség által kiadott közleményben rámutatnak, Vučić dán kollégájának kiemelte, Szerbia sokat tanult Dániától az eurointegrációs folyamatokat illetően. Köszönetet mondott Dániának a folyamatos támogatásért, amit Szerbiának nyújt az európai útján, majd rámutatott, hogy jelentős erőfeszítéseket tesz az ország a joguralom terén megkezdett reformok megvalósításában.
A szerb elnök reményét fejezte ki, hogy a szerbiai gazdaság kedvező mutatói több dán vállalat érkezésére ösztönzőleg hatnak majd, ugyanis Vučić úgy véli, hogy a dán beruházások jelentős mértékben hozzájárulnának a vállalkozói szellem fejlesztéséhez Szerbiában, illetve a munkaetikára is hatással lennének.

Jeppe Kofod is üdvözölte a szerb gazdaságban megvalósított növekedést, amit a járvány ellenére sikerült megvalósítania, és rámutatott azokra az együttműködési lehetőségekre, amelyek mélyíthetnék a két ország közti együttműködést, de nem csak a gazdaság, hanem a kultúra és az oktatás terén is. Hangsúlyozta, hogy Dánia támogatja Szerbiát az euróintegráció útján.

A dán külügyminiszter Jadranka Joksimović euróintegrációs miniszterrel is tárgyalást folytatott tegnap, s ennek során rámutatott arra, hogy a bővítési politika Európa integrációjának ötletét erősíti. Ennek érdekében fogadta el Szerbia a társulási folyamatban alkalmazásra kerülő új metodológiát is. Bár az új tárgyalási folyamatok új kötelezettségekkel ruházták fel Szerbiát, az ország mégis felelősségteljesen tekint a megkezdett reformok megvalósítására. Mint rámutatott, az ország felkészültségét a tárgyalások folytatására az is mutatja, hogy az ország eleget tett az Európai Bizottság minden ajánlásának, így Szerbia arra számít, hogy a következő időszakban két klaszter megnyitására is sor kerülhet, mégpedig az inkluzív növekedés és a versenyképességgel foglalkozó klaszter, valamint a zöld ágendát felölelő, a fenntartható kapcsolatokkal foglalkozó klaszter megnyitására – írja a Tanjug hírügynökség.

Joksimović tájékoztatta beszélgetőtársát azokról az alkotmánymódosításokról, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségét szolgálják, ugyanakkor beszélt a médiastratégia megvalósításáról, illetve a pártok közti párbeszédről.
Reményének adott hangot, hogy az EU tagállamai is belátják Szerbia törekvéseit, és a következő államközi konferencián lehetőség nyílik legalább egy klaszter megnyitására, hiszen ez pozitív visszajelzés lenne nemcsak Szerbia törekvéseire, hanem az egész régió számára.
Kofod kiemelte, Dánia figyelemmel követi Szerbiának a joguralom terén elért törekvéseit, illetve a demokratizálódás terén elért eredményeit. Mint mondta, országa értékeli Szerbia döntését, hogy elfogadta a társulási folyamat során bevezetett új tárgyalási metodológiát, és közölte, hogy alaposan megvizsgálják, milyen eredményeket ért el az euróintegráció folyamatában.