2024. április 24., szerda

Ki keres a legtöbbet Szerbiában?

Több mint 130 ezer dináros átlagjövedelem az IT-szektorban – A belgrádiak fizetése a legmagasabb

Az országos statisztikai hivatal legújabb adatai szerint Szerbiában a legmagasabb jövedelmük az informatikai és kommunikációs ágazatban dolgozóknak van. Az IT-szektorban alkalmazottak átlagjövedelme ugyanis 134.622 dinár. A legkevesebb bérrel viszont a vendéglátósok és szálláshelyek kiadásával foglalkozók rendelkeznek, akik átlagban 39.379 dinárhoz jutnak havonta – áll a hivatal közleményében, amelyben gazdasági ágazatonként és településenként is csoportosították a júniusi átlagjövedelmeket országunkban. A jelentésből kiderült az is, hogy a fővárosiak 80 ezer dináros átlagjövedelemért dolgoznak.

Szembetűnő, hogy a gazdasági ágazatonként rangsorolt listán csaknem 100 ezer dinár különbség van a legmagasabb és a legalacsonyabb átlagjövedelmek között. Az IT-szakemberek esetében említett több mint 130 ezer dináros fizetés, illetve az idegenforgalomban dolgozók nem egész 40 ezer dináros bére között tehát széles skálán mozog a különböző gazdasági ágazatokban dolgozók havi fizetése.

A második legjobban fizető a pénzügyi és biztosítási ágazat, ebben 107.085 dináros átlagjövedelemmel számolnak a dolgozók. Az áram- és gázszolgáltatók átlag 96.649 dinárt, a bányászatban alkalmazottak viszont 95.419 dinárt kapnak. 82.452 dináros havi átlagfizetést utalnak át a munkáltatók a tudományos és technikai szakterületen dolgozóknak, az állami szektorban viszont átlagban 74.734 dinárt lehet keresni. Nem sokkal kevesebb az egészségügyi és szociális munkások bére sem, ami 71.103 dinárt tesz ki, a tanügyben viszont 63.974 dináros havi bérrel számolnak az alkalmazottak. Az ingatlanügynökök, az adminisztratív és tanácsadói szolgáltatásokat végzők átlagban 60 ezer dinárt keresnek, 55 és 60 ezer dinár között alakul a vízellátó és szennyvízkezelő üzemelben alkalmazottak bére, de a feldolgozó- és építőiparban dolgozók, a mezőgazdazdaságban, erdészetben és halászatban tevékenykedők, illetve a közlekedési és raktározási szolgáltatásokat végzők is ennyit keresnek. 53.521 dinár átlagjövedelem kerül a kis- és nagykereskedők, valamint a motoros járművek szervizelését végzők kezébe is. A kulturális, rekreatív és szórakoztatóiparban átlagban 52.893 dinárt keresnek az emberek, az egyéb szolgáltatási tevékenységeket nyújtók viszont 47.410 dináros átlagjövedelemre számítanak havonta.

BELGRÁD – PARADICSOM

A statisztikai hivatal jelentése kitér a településenkkénti elemzésre is, s ebből kiderül, hogy a fővárosiak mintegy 700 eurós átlagfizetése csaknem 15 ezer dinárral meghaladja a köztársasági átlagot. Zoran Grubišić, a Belgrádi Bankakadémia professzora szerint ez annak a jele, hogy országunkban a főváros rendelkezik a legnagyobb gazdasági lehetőségekkel, a belgrádiak többsége tehát stabil és jó üzletelő cégekben dolgozik.

A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy az átlagfizetések sokkal gyorsabban növekednek országunkban, mint az átlagos fogyasztói kosár által felmért költségek. A kiskereskedelmi árak esetében ugyanis csupán pár százalékos emelkedést mutatnak ki az elemzések, az átlagos jövedelmek viszont jóval gyorsabb ütemben növekszenek – állítja a professzor.

A LAKOSSÁG FELE MÉG 50 000 DINÁRT SEM KERES

A júniusi bruttó havi átlagbér egyébként 89.793 dinár volt, a jövedelemre felszámolt adók és járulékok nélküli, nettó átlagfizetés viszont 65.070 dinárt tett ki. A mediális átlagjövedelem 49.999 dinár volt, ennyit keresett ugyanis az ország lakosságának 50 százaléka. A múlt év ugyanezen időszakához képest a bruttó átlagjövedelem nominálisan 8,7 százalékos, reálisan viszont 5,2 százalékos növekedést mutatott. A nettó jövedelem azonban nominálisan 8,9 százalékkal, reálisan pedig 5,4 százalékkal nőtt – áll a statisztikai hivatal jelentésében.