2024. április 17., szerda

Szomszédsági (v)iszony

A jó szomszéd felér egy jó testvérrel! Ezt az életbölcsességet még gyerekkoromban hallottam, egy öregember osztotta meg velem, aki mindezt olyan erős meggyőződéssel és hittel mondta, hogy beleégett az agyamba, és azóta sem felejtettem el. Jóllehet akkoriban még nem értettem, hogy miről beszél és miről győzköd, de később nyilvánvaló vált és személyesen is meggyőződtem az állítása igazságáról. Az embernek ugyanis vagy jó vagy rossz szomszédjai lehetnek, szerintem köztes állapot nincs. A kettő között pedig ég és föld a különbség, mert nem mindegy, hogy szomszédsági viszony vagy éppen szomszédsági iszony alakul ki az egymás mellett lévő házak vagy lakások tulajdonosai között. Az már biztos, hogy a jó szomszédság mindenkinek csak áldást jelent, amiből sosem elég. A rossz szomszéd viszont ezzel ellentétben a legjobb esetben is csak gondot és súrlódást okoz, amit, ha lehet, akkor legjobb elkerülni.

A szomszédsági viszonyt alapvetően az határozza meg, hogy az adott közösség, legyenek azok utcabeliek vagy lakástulajdonosok, a helyi közigazgatási szabályokat és szokáshagyományokat, vagyis az íratlan magatartási szabályokat magukra és családjukra nézve kötelezőnek tartják-e. Ha betartják ezeket a szabályokat, akkor szerintem adva van a lehetőség, hogy az adott közösségen belül jó szomszédi viszony alakuljon ki a felek között. A képlet azonban nem egyszerű, hiszen mindnyájunknak máshol van a tűréshatára, az elfogadott viselkedési szabályok betartásával azonban sokat tehetünk azért, hogy ne kergessük őrületbe szomszédjainkat, és bosszúból ők se minket. Szerintem három alapvető dolog határozza meg a szomszédsági viszonyt. Ez a tisztelet, a kölcsönösség és a türelem.

A tiszteletbe beletartozik, hogy tisztelettel üdvözöljük minden alkalommal a szomszédokat, amikor csak találkozunk, és igyekszünk velük minél közvetlenebb kapcsolatot kialakítani. A szomszédok között a viszonzatlan köszönés nagy tiszteletlenséget jelent. A szomszédok személyes ingatlanjának és ingóságainak a tisztelete ugyancsak fontos alapköve a jó szomszédságnak. Ez a mindennapokban azt jelenti, hogy a szomszéd tulajdonára legalább annyira vigyázunk, mint a sajátunkra és nem teszünk benne kárt akarva vagy akaratlanul. A szomszéd vallási hagyományait, családját és szokásait tiszteletben tartjuk. A családi és vallási ünnepek alkalmával nem teszünk olyat, ami azt megzavarhatja. Ilyen alkalmakról nem csapunk zajt fűnyírással vagy favágással, nem gyújtunk tüzet az udvaron felfüstölve az egész környéket, és nem kezdünk olyan ház körüli munkába sem, ami bármilyen módon zavaró lehet a szomszédok számára. Ellenkezőleg, igyekszünk elősegíteni akár tevőlegesen is, hogy minél jobban sikerüljön az ünnepség.

A szomszédsági viszonyban a kölcsönösség elvét szintén nagyon fontosnak tartom. Az emberi kapcsolatok ugyanis nagyrészt a kölcsönösségen alapulnak, vagyis a folyamatos adok-kapok határozza meg: amit adsz, azt kapsz vissza. A kölcsönösség arra ösztönzi az embert, hogy valamilyen formában viszonozza a szomszédja tiszteletét, segítőkészségét, közvetlenségét és nagylelkűségét. A kölcsönösség nyilván a jó szomszédokra vonatkozik, a rossz szomszédságnál más a helyzet.

A türelem szintén fontos a szomszédsági viszonyban, mert sokfélék vagyunk, különböző módon látjuk a világot, máshogyan gondolkodunk és éljük az életünket. A szomszédok egyes szokásai és viselkedési formái lehet, hogy számunkra érthetetlennek vagy akár elfogadhatatlanok is lehetnek, mégis türelmeseknek kell lennünk, ez persze fordítva is érvényes. Ha valami nagyon zavaró, akkor inkább tapintatosan igyekezzünk a szomszéd tudtára hozni és megkérni, hogy igyekezzünk úgy intézni a kialakult helyzetet, hogy mindenkinek jó legyen. Ez nem könnyű feladat, és nem is mindig jár sikerrel, de többet ér megpróbálni, mint rögtön vitára kelni.

Nem könnyű jó szomszéddá válni még, ha nagyon igyekszik is az ember. Folyamatosan dolgozni kell érte, sok türelmet és időt igényel. Olykor pedig lehetetlen, mert mindig kettőn áll a vásár, és ha az egyik fél nem hajlandó nyitni, akkor a másik hiába erőlteti. Viszont nagyon könnyű elrontani a kialakult jó szomszédi kapcsolatot még az ember legnagyobb igyekezete ellenére is. Az viszont mindenképpen igaz, hogy a jó szomszéd felér egy jó testvérrel. A jó szomszédra jóban és rosszban is lehet számítani.