2024. április 24., szerda

A világ Veliko Gradištén

Megnyílt az idegenforgalmi és környezetvédelmi filmek 13. fesztiválja

Még nem történt meg, hogy ennyi jó film közül kell választanunk. Számos kiváló film került a fesztivál versenykategóriájába – emelte ki Julian McDonnell rendező, az idei 13. Silafest Turisztikai és Környezetvédelmi Filmek fesztiválja zsűrijének elnöke a fesztivál megnyitóján.
A fesztivált ezúttal egy olyan filmmel nyitották meg, amely Veliko Gradišteről, a fesztiválnak otthont adó Duna menti településről készült. A települést, az itt élő emberek vendégszeretetét, Szerbia szépségeit egy angol turista szemével mutatják be. A megnyitón ugyanakkor bemutattak többek között egy Ausztriát alig két percben népszerűsítő rövidfilmet, Bécset a koronavírus-járvány idején elrendelt kijárási tilalom alatt bemutató filmet is, illetve Portugália szépségeit, valamint Japán csodálatos színeit is megcsodálhatta a közönség.
Boško Savković, a fesztivál végrehajtó igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a Srebrno jezeróra (Ezüst-tóra) az idén a járványügyi intézkedések miatt valamivel bonyolultabb intézkedések mellett érkezhettek vendégek. Többen el is álltak az úttól, hiszen az adott országokból (például Ausztráliából és Indiából is) szinte lehetetlen az utazás az ottani kedvezőtlen járványhelyzet miatt. Ennek ellenére a fesztivált sikerült megtartani, immár 13. alkalommal számos hazai és külföldi alkotót látnak vendégül.
– Ennek a fesztiválnak az előnye abban rejlik, hogy mindenki össze tudja hasonlítani a munkáját azzal, amit mások csinálnak a világ más tájain. Tanulhatunk egymástól – hangsúlyozta Savković. Rámutatott, minden alkotónak lehetőséget nyújtottak arra, hogy beszéljen a saját filmjéről, így pedig kapcsolatot alakíthat ki a közönséggel.
A vetítésekre Veliko Gradište parkjában, a Duna-parton kerül sor a következő napokban, így szeptember 4-éig bárki megtekintheti a hazai, horvát, osztrák, spanyol, portugál, japán, görög, olasz litván, lengyel, szlovén és más országból érkezett filmeket.