2024. március 29., péntek

Két napra Szerbia lesz a világ közepe

Az el nem köztelezett országok képviselői újra Belgrádban találkoznak

Mindazok az afrikai országok, ahová a múlt héten Nikola Selaković külügyminiszter ellátogatott, megerősítették részvételüket Belgrádban az el nem kötelezett országok mozgalma első konferenciájának 60. évfordulója alkalmából tervezett megemlékezésen. Mint a külügyminiszter a Pink televízió reggeli műsorában bejelentette, az október 11–12-én tervezett megemlékezésen 35 állam vezetőjének és több mint 120 külügyminiszternek az érkezésére számítanak.

A járványügyi helyzettel kapcsolatban Selaković kiemelte, nem számít arra, hogy a megemlékezést elhalasztják, bizonyossággal állította, hogy a nagyszabású összejövetelt megtartják a szerb fővárosban. Hangsúlyozta, azon a két napon Belgrád lesz a világ közepe.
Selaković hangsúlyozta, az el nem kötelezett országok mozgalmának első konferenciájára való megemlékezés ötlete Aleksandar Vučić államfőtől ered, és már nagyban folyik a rendezvény megszervezése. A külügyminiszter szavai szerint az el nem kötelezett országok mozgalmának tagállamai közül szinte mindegyik megerősítette érkezését.

Az el nem kötelezett országok mozgalmát 1961-ben alapították meg Belgrádban, az akkori Jugoszláv Népköztársaságban. Négy politikai vezető elképzelésein alapult: Indonézia első elnöke, Sukarno, India első miniszterelnöke, Dzsaváharlál Nehru, Egyiptom második elnöke, Gamal Abden-Nasszer, valamint Jugoszlávia első elnöke, Josip Broz Tito megbeszélései alapján jött létre. Mind a négy vezető ismert szószólója volt a „középútnak", amellyel a két tömbhöz képest elmaradott, vagy kifejezetten fejletlen országokat ki akarták vonni a nyugati és a keleti tömbök között folyó hidegháborúból. A szervezet azokat az országokat tömörítette, amelyek nem csatlakoztak egyetlen nagy hatalmi-katonai tömörüléshez sem.