2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Nagy ütemben terjed a koronavírus a tanév küszöbén

Tízszer többen szorulnak lélegeztetőgépre, mint a hónap elején

A járvány kezdete óta 757.617 koronavírusos esetet regisztráltak Szerbiában, 7266-an hunytak el a betegség szövődményeiben. Folyamatosan növekszik a kórházban kezelt páciensek, valamint a lélegeztetőgépre szorulók száma, egyre több fiatal is ápolásra szorul, írja a Szerbiai RTV. 

Tegnap valamivel kevesebb új esetet regisztráltak, mint az elmúlt hét folyamán, 1722 teszt lett pozitív. Kilencen hunytak el egy nap leforgása alatt. A covid-kórházak kapacitásai lassan megtelnek, jelenleg 1119 beteg szorul kórházi kezelésre, 83-an vannak lélegeztetőgépen. Emlékeztetőül elmondjuk, hogy a hónap elején 431 volt a kórházakban lévők száma, lélegeztetőgépen pedig nyolcan voltak. A Vajdasági Klinikai Központban a betegek többsége 40 és 60 év közötti, erről beszélt tegnap Edita Stokić, az intézmény igazgatónője. Az intenzív osztályon lévők egyike sem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. Riasztó a helyzet Tutinban és Novi Pazarban, ugyanis ott csak kevesen éltek a vakcina felvételének lehetőségével, valamint tömeges rendezvényeket is tartottak.

Mirsad Đerlek, az Egészségügyi Minisztérium államtitkárának szerint az említett településeken lévő számadatok figyelmeztetőek. Đerlek azt mondta, sürgősen új intézkedéseket kell bevezetni, hogy ne ismétlődjön meg a tavaly nyári forgatókönyv. Két nap múlva megkezdődik a tanítás a szerbiai iskolákban, az oktatás a járványhelyzettől függően a három modell egyike szerint kerül megszervezésre. Szinte az összes általános és középiskola jelenléti oktatással kezdi meg a munkát, kivéve 15 önkormányzati egység középiskoláit, mint amilyen Kladovo, Petrovac na Mlavi, Priboj, Valjevo, Despotovac, áll az oktatásügyi tárca közleményében. Ezekben az önkormányzatokban a középiskolai oktatás a kombinált modell szerint zajlik majd, az osztályokat csoportokra osztják, a diákok pedig felválta, az egyik héten jelenléti, a következőn pedig online oktatásban vesznek majd részt. Tutin az egyetlen helyi önkormányzat Szerbiában, ahol a harmadik modellt fogják alkalmazni, vagyis minden középiskolában online módon szervezik meg az oktatást.