2024. április 19., péntek
NÉPSZÁMLÁLÁS

Akik nem nyilatkoznak etnikai hovatartozásukról, négy kategóriába sorolják

Az elmúlt évtizedekben nőtt a marslakók, törpök, kozmopoliták, pacifisták, rockerek... száma Szerbiában

A következő népszámlálás sorába a polgárok szabadon kifejezhetik nemzeti hovatartozásukat, a vonatkozó rovatba bármi bekerülhet, de üresen is hagyhatják azt, írja a 021.rs hírportál.

A legutóbbi népszámlálások eredményei alapján az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt a jedik, marslakók, törpök, idegenek, kozmopoliták, pacifisták, manók, kalózok, rockerek és misztikusok száma Szerbiában, írja a Politika. A 2011-es adatok szerint csaknem 82 ezer ember vallotta magáról azt, hogy egy képzeletbeli nemzethez tartozik. A legutóbbi népszámlálás során több mint 30 ezer ember vallotta magát vajdaságinak, szerémséginek, šumadijainak, timočaninak vagy krajinainak. Többen a nemzeti hovatartozás rovatban azt a várost sorolták be, ahol élnek. Így megjelent a belgrádi, a vranjei, vagy a zimonyi hovatartozás is. Azokat a polgárokat, akik nem nyilatkoztak egyértelműen etnikai hovatartozásukat, végül négy kategóriába sorolják: a nem nyilatkozott kategória azokat tartalmazza, akik nem akarták meghatározni egy nemzethez való tartozásukat, a regionális hovatartozás rovatba azok tartoznak, akik a nemzetiség alatt egy földrajzi régiót (Vajdaság, Šumadija) értenek, az ismeretlen rovatban pedig azok szerepelnek majd, akik például idegennek, pacifistának vallották magukat.

Az egyéb kategóriába a kevesebb mint kétezer fős etnikai csoportokhoz tartozók kerülnek. A legutóbbi népszámláláskor 160 ezren nem akartak etnikai hovatartozásukról nyilatkozni, ami statisztikai fordításban azt jelenti, hogy Szerbia minden 43. állampolgára nem vallja magát egyik nemzethez tartozónak sem.