2024. április 25., csütörtök

Folyamatos városfejlesztések Zentán

Czegledi Rudolf polgármester értékelte az elmúlt egy év önkormányzati munkáját

Az elmúlt egy évben a zentai önkormányzat munkájába két fő területre összpontosított. Az egyik terület a község is intézményrendszere működésének a folyamatos biztosítása, a másik fő tevékenységi terület pedig a fejlesztésekre, az új beruházásokra irányult. A jelenlegi összetételű önkormányzatnak a pénzügy-gazdasági nehézségek mellett fel kellett vennie a küzdelmet a vírusjárvány okozta problémákkal, amelyek mindannyiunk számára új kihívást jelentettek. Amint az Czegledi Rudolf polgármester elmondta:

– A rendkívüli helyzetben is biztosítani tudtuk községünk, a közigazgatás, a közvállalatok és a többi intézmény folyamatos és zavartalan működését a lakosság érdekében. A fejlesztések a község működését szolgálták, sikerült a polgárainknak egy élhető Zentát teremteni, amit a jövőben is folytatni kívánunk.

Az elmúlt egy évben nem került veszélybe egyetlen közvállalatunk működése. Zavartalan volta fűtés, az ivóvízellátás, a szennyvízelvezetés és a többi kommunális szolgáltatás. A felmerült problémákat hatékonyan és idejében elhárítottuk. A járvány miatt a rendezvények egy része elmaradt, de például a nagyon népszerű Tiszavirág fesztivált meg tudtuk tartani és újra indult a népszerű zentai kirakodó vásár is.

Ami a fejlesztéseket illeti, az infrastruktúra érinti legjobban a polgárokat, befejeztünk és átadtuk egy új ivóvízkutat, aminek köszönhetően a rekord hőség és szárazság idején is folyamatos és zavartalan volt a város ivóvízellátása. Kisebb zökkenők voltak a favakban, Keviben és Buránysoron, de a közeljövőben ott is javulni fog az ellátás.

A helyi utak fejlesztése terér Kevi és Törökfalu közötti új szélesebb aszfaltút készült el, és ezt a köztársasági minisztériummal együtt valósítottunk meg. A továbbiakban a Buránysortól a Tornyosra vezető út felújítása van soron, amire a tervdokumentációt átadtuk és ez a kátyús út is hamarosan új aszfaltburkolatot kap. Tornyos központjában közlekedésbiztonságot javító térfigyelő kamerákat helyeztünk el, azóta sokat javult a közlekedés minősége, kevesebb a szabálytalanság. 

Zenta területén mindhárom helyi közösség területén történtek járdafelújítások, és új járdák épültek. A kapitális infrastruktúrafejlesztésekhez tartozik a Szabadka-Zenta vasútvonal felújítása, ami ebben az időszakban került átadásra és használatban vételre, javítva ezzel a vasúti közlekedés minőségét és gyorsaságát. Jelenleg a malomnál lévő vasúti átjáró felújítása zajlik, amit a vasútállomás két vágányának a teljes cseréje, felújítása követ.

A buszállomásunk lebontása után az utasforgalomban új befektető jelentkezett, akinek időben biztosította az önkormányzat a szükséges dokumentációt. A buszállomás helyén áruház épül, aminek az átadása jövőre várható, és ezzel növekszik az árukínálat és új munkahelyek létesülnek. Ezzel párhuzamosan folyamatban van egy buszmegálló kialakítása a vasútállomásnál. A vasútállomás felújítása után a buszmegálló egy egységet fog alkotni átszállási lehetőséggel.

A lakosság kérésére villanyrendőrt állítottunk fel a Gróf Batthyány Lajos utca és a Dózsa György utca kereszteződésében, mivel itt sok diák közlekedik naponta a Thurzó Lajos Általános Iskolába és vissza. A Mikszáth Kálmán utca egy részét tartományi támogatással sikerült leaszfaltozni. A szennyvízelvezető csatornahálózat kiépítése területén voltak lemaradásaink a Kertek helyi közösség területén. Most kezdődnek a munkálatok a Berta István utca északi szakaszán, ha ez befejeződik, akkor mondhatjuk, hogy a legjelentősebb csatornázási munkálatok befejeződtek. Jövőre a kisebb utcákban folytatódik a csatornázás.

A gazdasági minisztériummal közösen folyik a csatornafektetés az ipari út mentén, hiszen itt is vannak beruházási lehetőségek. Folyamatban is van egy új munkacsarnok építése, amihez szükség van a csatornázásra.

A strandok működése, fejlesztése is megtörtént. A zentaiak három strandon, a Halászcsárdánál, a híd felett és a bánáti oldalon is strandolhattak megfelelő körülmények között.

A környezetvédelem terén jelentős fásítás zajlott 1700 facsemete került földbe. Az energetikai minisztériummal karöltve energiahatékonysági pályázat keretében a polgárok támogatást kaphatnak az ablakok cseréjéhez, a hőszigetelés javításához.

A mezőgazdasági termelők és állattenyésztők számára pályázatok útján 5 millió dinár támogatást folyósított a község. Újdonságot jelent az őstermelők piaci asztalbérletének a támogatása, minden őstermelő ingyen használhatja a piaci asztalokat Zentán – mondta többek között az eltelt egy év beruházásairól, fejlesztéseiről a polgármester.